Mijn alerts Direct regelen
Menu

‘Pas wokakkoord na garanties’

Nieuwsitem

De Aziatische horecasector moet garanties geven dat er opleidingen en arbeidsplaatsen voor Nederlandse koks komen. Pas dan wil minister Asscher (Sociale Zaken) een ’wokakkoord’ sluiten.
Op z’n vroegst zal dat pas in augustus zijn, aldus Asscher gisteren tegen deze krant. Dat is tegen het zere been van de horecaondernemers, die dachten op een haar na een akkoord te hebben met Asscher dat begin komende week gepresenteerd zou kunnen worden.  De PvdA-bewindsman is al maanden in gesprek met de branche, die in de problemen is gekomen vanwege aangescherpte regels. Daardoor kunnen Aziatische koks geen tewerkstellingsvergunning meer krijgen om hier in restaurantkeukens te werken. Uitkeringsinstantie UWV vindt dat werkloze Nederlandse koks juist aan de bak moeten bij een Chinees, Thais of Japans restaurant. Maar de sector klaagt steen en been: zij kunnen geen goede ’wokwonders’ meer vinden om de keuken te bemannen. Op hoofdlijnen zijn afspraken gemaakt tussen de Aziatische horeca en het ministerie van Sociale Zaken. Maar de definitieve goedkeuring van de minister ontbreekt nog. Volgens het convenant belooft de sector een opleiding voor de Aziatische keuken op te zetten waardoor structureel kan worden voorzien in goedgetrainde Nederlandse werknemers. Ook werkloze Nederlandse koks kunnen zo aan een baan worden geholpen bij de Chinees. In ruil doorvoor wordt voor specialistische functies nog wel een tewerkstellingsvergunning afgegeven, bijvoorbeeld voor een ervaren sushi-chef in het Okura Hotel. De partijen hebben ook afgesproken dat er een uitvoeringscommissie komt die de beloofde prestaties in de gaten houden. Maar Asscher wil meer garanties. Volgens hem zijn er veel misstanden in de sector. In de Tweede Kamer is lang geijverd voor een oplossing. „Ik constateer dat veel ondernemers belemmerd worden door de regels. Het is goed dat de branche en de minister met elkaar om tafel zijn gaan zitten”, aldus VVD-Kamerlid Ziengs, die hoopt dat er snel echt witte rook komt.

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts