Mijn alerts Direct regelen
Menu

Ondernemer overschat waarde eigen bedrijf

Nieuwsitem

Ondernemers hebben een veel te rooskleurig beeld van de verkoopwaarde van hun bedrijf. Vier van de tien ondernemers schatten de verkoopwaarde van hun bedrijf veel te hoog in.

Dat schrijft bemiddelingsplatform Brookz dinsdag naar aanleiding van een eigen onderzoek naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 178 fusie- en overnamekantoren voor het midden- en kleinbedrijf.

Wensdenken en verkeerde voorlichting

Volgens Brookz denkt een ondernemer gemiddeld 30% meer te krijgen voor zijn bedrijf dan de waarschijnlijk reële marktwaarde. Dat heeft vooral te maken met wensdenken. De ondernemer die zijn bedrijf wil verkopen, kijkt wat hij nodig denkt te hebben voor zijn pensioen en ziet dat als vertrekpunt van de onderhandelingen met een mogelijke koper. Dat gebeurt in 36% van de gevallen, stelt Brookz.

Andere motieven voor de te zonnige inschatting van de verkoopwaarde zijn de verkeerde informatie van vrienden en bekenden, zelfoverschatting en een verkeerde voorlichting door een adviseur (17%).

Negen keer de winst

De observatie van Brookz staat niet op zichzelf. Ook een overnamebemiddelaar als Marktlink constateerde vorig jaar nog dat de helft van de familiebedrijven geen idee heeft want hun onderneming waard is. En als de ondernemer wel een verkoopprijs noemt, is die bijna twee keer hoger dan wat waarschijnlijk reëel is.

Gemiddeld verwachten zij dat hun bedrijf negen keer de jaarwinst waard is, bleek uit een peiling. In de praktijk wordt vaak vier tot zes keer de jaarwinst betaald, stelt de bemiddelaar op basis van de eigen ervaringen.

Veel ondernemers in het mkb kijken bij de waardebepaling vooral naar het verleden, terwijl kopers vooral naar de toekomst kijken. Zij vragen zich waar de synergie ligt en hoe lang het zal duren om die voordelen binnen te halen.

Meer transacties

De overnamemarkt voor mkb-bedrijven trekt volgens de bemiddelaars flink aan. De verwachtingen voor de eerste jaarhelft zijn hooggespannen. De helft van de bemiddelaars verwacht dat het aantal transacties op het huidige hoge niveau zal blijven liggen. Ruim een derde van de fusiespecialisten, 35%, verwacht dat de markt zelfs verder zal aantrekken. Om die reden is een aantal bemiddelaars nieuwe medewerkers aan het werven.

Bij alle cijfers over de Nederlandse M&A markt past wel een kanttekening. Er wordt al jaren gesproken over een mogelijke verkoopgolf, maar in de praktijk zijn er relatief weinig transacties. Amper 1% van de Nederlandse mkb-bedrijven krijgt jaarlijks een nieuwe eigenaar, ondanks de verkoopintenties die zijn uitgesproken.

Bron: Financieel Dagblad

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts