Mijn alerts Direct regelen
Menu

Enorme verschillen in prijzen vergunningen

Nieuwsitem

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft onderzoek laten doen naar de steeds stijgende kosten van de gemeentelijke leges voor vergunningen in de horeca. Het onderzoek toont aan dat de verschillen tussen gemeenten bijzonder groot zijn: de te betalen bedragen lopen uiteen van 28 euro tot 1763 euro.

KHN heeft de kosten in kaart gebracht voor een vestiging van een café met een bruikbaar vloeroppervlakte van 150 vierkante meter met daarbij een terras van 50 vierkante meter op gemeentegrond.

Uiteenlopende tarieven Evenals in vorige jaren passen gemeenten zeer uiteenlopende tarieven toe voor de vergunningen. Zo kost het totale vergunningenpakket (Drank- en Horecawetvergunning, exploitatievergunning en terrasvergunning) in de duurste gemeente 2481 euro en in de goedkoopste 28 euro. Hoewel deze verschillen voor een deel voortkomen uit een verschil in het aantal vereiste vergunningen, zijn de tariefverschillen tussen de gemeenten aanzienlijk. Ook per vergunning komen dit soort uitersten voor: zo kost een Drank- en Horecawetvergunning tussen de 28 euro en 1763 euro en een exploitatievergunning tussen 13 euro en 1567 euro.

Normtarief “De overheid wil de lastendruk voor ondernemers verlagen en toch blijkt het mogelijk dat de kosten weer meer stijgen dan de inflatie: dat is onaanvaardbaar en daarom is het tijd dat de landelijke en lokale politici werken aan een normtarief voor de leges en de overbodige vergunningen schrappen,” aldus Lodewijk van der Grinten, algemeen directeur van KHN.

© Entree

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts