Mijn alerts Direct regelen
Menu

(Niet) achter de geraniums

Nieuwsitem

(Niet) achter de geraniums

Begin februari hebben wij helaas afscheid moeten nemen van onze nestor op kantoor, de heer H. Struijker (76 jaar). We hadden allemaal diep respect voor hem: veel wijsheid, ervaring en een open-mind. Toch plaagden we hem ook wel eens omdat hij tot op deze leeftijd doorwerkte. Hij lachte dan slechts minzaam. Aan hem waren woorden als ‘functioneel leeftijds ontslag’ of ‘levenslooptegoed’ niet besteedt en hij voorkwam dat zijn echtgenote last kon krijgen van het ‘Retired Husband Syndrome’. Natuurlijk werkte hij niet meer 40 uur per week, ging hij  lange weekends met zijn vrouw erop uit en was de zomervakantie vaak langer dan 3 weken. Maar hij voelde zich (tot zijn ziekte hem velde) gezond en energiek en wilde zich nog dienstbaar maken aan collega’s en klanten.

We zien schoorvoetend ook in onze ‘zware’ bedrijfstak horeca steeds meer werknemers en ondernemers langer doorwerken, soms van harte en soms gedwongen door maatschappelijke omstandigheden. In een ambtelijke studie las ik onlangs dat in bijna alle CAO’s het woord ‘oudere werknemer’ voorkomt, meestal in de vorm van een leeftijdsgrens (vaak 55 jaar) en waarbij werkenden worden vrijgesteld van bepaalde diensten. Ook wordt nog steeds in bijna alle CAO’s bij 65 jaar de arbeidsovereenkomst ontbonden.

Ik dacht altijd dat, zoals mijn oma hem noemde, ‘vadertje Drees’ deze leeftijdsgrens had vastgesteld. Nee hoor, de Pruisische kanselier Bismarck blijkt hem ver voor te zijn geweest (1889). Hij legde de pensioenleeftijd arbitrair bij 65 jaar. Er waren toen niet veel mensen die deze leeftijd behaalden. Degenen die wel zover kwamen, waren echt opgebrand.

Er is veel weerstand tegen het verhogen van de pensioenleeftijd. Iedereen lijkt het ermee eens te zijn dat er langer gewerkt moet worden, zolang hij/zij het zelf maar niet hoeft te doen.

Naar mijn mening zijn we echter doorgeslagen in het afschrijven van een hele generatie.  Mijn collega streefde niet naar ‘vrij van werk’ maar voelde zich vooral ‘vrij om te werken’. Niet achter de geraniums, een voorbeeld voor velen en ook voor mij.

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts