Mijn alerts Direct regelen
Menu

Let op uw werkkapitaal!

Nieuwsitem

Let op uw werkkapitaal!

Starters en ondernemers: let op uw werkkapitaal!

‘Let op u saeck!’ is sinds de 16e eeuw een gevleugeld gezegde. Ik roep steeds tegen ondernemers en aspirant-ondernemers: ‘let op uw werkkapitaal’. Saai zult u wellicht in eerste instantie denken. Onlangs belde een horecaondernemer die ik vorig jaar bij de start van zijn bedrijf op het hart had gedrukt actief het beheer van zijn werkkapitaal ter hand te nemen. Hij zei: het is een rode draad door ons bedrijf en het is zelfs leuk!!

Zoals met zoveel zaken moet het prioriteit hebben en moet je er dagelijks mee bezig zijn. Sommige ondernemers vinden de administratie doen (je mag geen boekhouden meer zeggen) saai en ‘boeken’ slechts eens per twee weken of zelfs eens per maand hun facturen, bankafschriften e.d. in. Fout! Zo’n woord als ‘dagboek’ is uit de gratie geraakt. Maar daar begint het beheer van werkkapitaal juist mee. Een verkoop-/inkoopboek, kas/bankboek (en voor de diehards mag ik natuurlijk het ‘diverse postenboek’ niet vergeten) worden niet voor niets DAGBOEKEN genoemd. Om het belang voor uw bedrijf ervan in te zien is het verstandig eens te beginnen met het ouderwets dagelijks beheer van uw administratie. U zult merken dat het dan eigenlijk per saldo minder tijd vergt en – door de dagelijkse voor uw bedrijf zo wezenlijke informatie – het ook nog leuk wordt.
Bij verkoop van een bedrijf is het voor ons kantoor van belang dat verkoper en koper overtuigd zijn van een actief werkkapitaalbeheer.

Een bedrijf dat hierin actief is, is kwalitatief beter en winstgevender. Door dagelijkse aandacht zal snel de liquiditeit verbeteren, maar op termijn ook de solvabiliteit en heeft het voorts een positief effect op het resultaat. Het is een nuttig handvat bij het opstellen van een liquiditeitsoverzicht, maar bijvoorbeeld ook bij het in de horeca zo belangrijke in kaart brengen van de seizoenspatronen alsmede het financieren van bijkomende investeringen en activiteiten.

Het is zuur voor ons als makelaar om te zien dat bestaande ondernemers minder presteren door een inactief beheer van werkkapitaal, maar nog erger om kopers in problemen te zien komen door het onderschatten van het belang van een actief beheer.

Hierbij roep ik u op prioriteit te geven aan uw werkkapitaal! Het mooie is dat u er vandaag al mee kunt beginnen: stuur nu de factuur die u anders pas volgende week of nog later zou verzenden, werk uw kas-/bankboek iedere dag bij en bewaak de betalingstermijn van de gefactureerde bedragen, boek vandaag uw inkoopfacturen in, kijk naar de betalingstermijn of eventuele kortingen die u kunt bedingen bij snelle betaling, vergelijk de condities met andere leveranciers etc. Bij alle betalingen geldt: afspraken nakomen. Een goed proces levert een positieve bijdrage aan het beheersen van het werkkapitaal. Er zijn minder discussies, minder administratie. Zijn er toch problemen: communiceer dit tijdig.

Bovenstaande is voor u als ondernemer van wezenlijk belang. Ik weet bijna zeker dat als u er dagelijks mee bezig gaat, u zult beamen dat het voor structuur zorgt, het eigenlijk niet eens zoveel werk oplevert en u het leuk gaat vinden!

Horeca Noord, 16e jaargang

nummer 4, juli 2010

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts