Mijn alerts Direct regelen
Menu

’Downgraden’ (op een lager peil brengen)

Nieuwsitem

’Downgraden’ (op een lager peil brengen)

In deze tijd kom ik dit woord te pas en te onpas tegen. Het is crisis en het moet blijkbaar allemaal wat minder. Onze minister van Sociale Zaken zit met zijn zienswijze over reïntegratie van werklozen op het ‘downgrade-spoor’: zit je een halfjaar thuis dan dien je ieder werkaanbod te accepteren ook al is dat beneden je opleidingsniveau of in een andere sector.

In de financiële wereld gaat het heel hard met het ‘downgraden’. Volgens de heer H. Wijffels, onder meer voormalig bewindvoerder van de Wereldbank, is er sprake van een historische omwenteling: het ‘roofkapitalisme’ wordt afgezworen en het groei-, ontwikkelings- en vooruitgangsdenken zal verdwijnen.

In onze bedrijfstak is het ‘downgraden’ inmiddels ook gemeengoed. Horeca-ondernemers proberen de omzet op peil te houden (hopend op meer gasten) met een nog goedkoper (driegangen)menu. Ik kwam de afgelopen weken menuprijzen tegen van al net onder € 10,– tot € 14,–. Anderen hebben hun prijs een paar euro verhoogd en als extra ‘all inclusive’ aan het menu toegevoegd, dus ook de drankjes gratis. De leverancier zal daarbij wel flink door de mangel worden gehaald (en zal op een of andere manier ook weer in actie moeten komen).

Het ‘downgraden’ betekent in de praktijk dat vrijwel iedereen zijn keuzes zo maakt dat hij in kwantitatieve zin geen concessies doet en een eventueel kwaliteitsverlies en/of satisfactie op de koop toeneemt. Ga maar na: de Register-Accountant wordt verwisseld voor de Accountant-Administratieconsulent, in plaats van in de plaatselijke bistro gaan we naar een fastfood-restaurant, in plaats van naar Frankrijk in Nederland op vakantie etc.
Er zijn dus categorieën die naar alle waarschijnlijkheid door dit downgraden geen of weinig last van de huidige crisis ondervinden. Deze lijn doortrekkend betekent dit dat er bovenaan de piramide (sterrestaurant, 5-sterrenhotel) flink geleden wordt als de gehele horecasector dit jaar zal krimpen met ca. 7% zoals de ING voorspelt. Onderaan de piramide haken er natuurlijk ook gasten af, deze personen zorgen volgens de kenners echter weer voor extra omzet in de supermarkten.

Ik weet niet of dit downgraden voor onze maatschappij nu zo’n zware gevolgen heeft. Het klinkt me echter alleen weer zo negatief in de oren.  Ik kende de term ook al vanuit de softwarebranche. In die wereld wordt het juist als positief ervaren (deskundigen aldaar zeggen dat het vaak de simpelste en goedkoopste manier is om softwareproblemen op te lossen).

Graag wil ik u als lezer uitnodigen uw zienswijze, negatieve of positieve ervaringen door te mailen. In mijn volgende column kom ik dan weer terug op het fenomeen ‘downgraden’.

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts