Mijn alerts Direct regelen
Menu

Waarom de Nederlandse economie maar doorgroeit

Nieuwsitem

De Nederlandse economie groeit lekker door, al bijna vier jaar op rij. De groei is de laatste paar kwartalen zelfs uitzonderlijk sterk. De afgelopen twaalf maanden bedroeg de groei volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zelfs 3,3 procent. Zo’n groeisprong is sinds 2000 nog maar twee keer eerder voorgekomen.

Alle cijfers en ontwikkelingen van de voorbije maanden wijzen op groene lichten en robuuste groei. De drie motoren van de economie – export, consumptie en investeringen – draaien op volle toeren. De winkelstraten lopen weer vol, de bouw bouwt stevig door, de huizenmarkt is volop in beweging en klusbedrijven en zzp’ers komen om in het werk.

“Het regent records”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. “Alleen de lonen stijgen gek genoeg niet echt.”

Het bedrijfsleven meldt stevige kwartaalwinsten. Het aantal faillissementen neemt af. De werkloosheid is onder de vijf procent gezakt en het land schreeuwt om personeel. Het vertrouwen en de consumptie door huishoudens en bedrijven groeit. En de export floreert.

Meer werk, meer banen, meer inkomen, meer bestedingen en investeringen. De groei is genoeg om tegenvallers zoals de terugvallende aardgasbaten, in de afgelopen vier jaar 13 miljard euro minder, op te vangen.

Statistiek en prognostiek

Het CBS kijkt met de cijfers altijd achterom: hoe sterk was de groei in het achter ons liggende kwartaal. Het Centraal Planbureau (CPB) komt ook met cijfers maar die hebben betrekking op de toekomst. Het is het verschil tussen de statistiek van het CBS en de prognostiek van het CPB? Bij het CBS wordt van alles verzameld en opgeteld en zo krijgen we de stand van zaken.

Bij het CPB proberen ze aan de hand van de cijfers trends en ontwikkelingen te schetsen voor de toekomst. Die verwachting vormt vervolgens de basis voor de rijksbegrotingen en de plannen van het kabinet, die met Prinsjesdag gepresenteerd worden.

De groeiramingen van de rekenmeesters van het CBP zullen niet zo gek veel afwijken van de raming van juni. Voor dit jaar een groei van naar verwachting 2,4 procent en voor volgend jaar 2 procent.

Lees meer

Bron: NOS

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts