Mijn alerts Direct regelen
Menu

Recordwinst voor volgeboekte Nederlandse hotels

Nieuwsitem

De hoogconjunctuur en het groeiende toerisme leggen de Nederlandse hotellerie geen windeieren. Hotels boeken de hoogste bezettingsgraad in twintig jaar en de winsten stijgen naar een niet eerder bereikt peil.

Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van hoteladviesbureau Horwath HTL. De gemiddelde bezettingsgraad van de hotels in Nederland is vorig jaar gestegen tot 77,2%, vergeleken met 73,9% in 2016. Alleen in 1997 was de bezetting nog hoger. In het lopende jaar wordt een absoluut record van 78,7% verwacht.

Prijs van een overnachting

Met de toeloop van gasten gaan de kamerprijzen omhoog. Vorig jaar moest voor een overnachting gemiddeld €112 worden betaald, een stijging met bijna 5% vergeleken met een jaar eerder. Ten opzichte van het laatste crisisjaar voor de hotellerie, 2009, is de prijsstijging ruim 20%.

De prijzen liggen overigens nogniet op het niveau van 2002, toen een record van €114 werd gevestigd. Dit jaar zal dat record naar verwachting wel verbroken worden met een gemiddelde kamerprijs van €116. Voor 2019 zijn de projecties iets voorzichtiger en rekenen hoteliers op een bezettingsgraad die nog maar licht stijgt of stabiliseert, bij een prijsstijging van circa 3%.

Vergaderzalen

Door de hogere bezettingsgraden en de gestegen kamerprijzen gingen de omzetten vorig jaar met 6% omhoog. Als de opbrengsten uit restaurants, vergaderzalen en wellness worden meegerekend, bedroeg de omzet van een hotelkamer vorig jaar gemiddeld €146 per dag.

De exploitatiekosten zijn eveneens gestegen, maar minder snel dan de omzet. Uitgedrukt per hotelkamer per dag was de gemiddelde winst voor de hotelier vorig jaar €59. Dit is de hoogste winst die ooit is behaald in de Nederlandse hotellerie, constateert Horwath.

Regio Amsterdam

In de regio Amsterdam en Schiphol, waar de hotellerie als vanouds het meest floreert, zijn de bezettingsgraden in 2017 tot boven de 85% gestegen, in het centrum van de hoofdstad in veel gevallen tot boven de 90%. Een verdere toename is dan bijna niet meer haalbaar. Dit jaar zal de bezetting in de regio Amsterdam nog licht stijgen en volgend jaar stabiliseren.

De groeiende toeristenstroom zorgt vooral in Amsterdam voor overlast. Dat is reden voor de gemeente om een hotelstop af te kondigen. Ontwikkeling van nieuwe hotels is, zeker in het centrum, op termijn vrijwel onmogelijk, zegt Horwath. De maatregel zorgt er naar verwachting voor dat de bezettingsgraden op maximaal niveau blijven en dat de kamerprijzen verder kunnen stijgen. De komende jaren zitten er nog bijna vierduizend nieuwe hotelkamers in de pijplijn voor Amsterdam, maar die liggen bijna allemaal buiten het centrum.

Bron: FD

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts