Mijn alerts Direct regelen
Menu

Boekje ’Mijn Heldere Horeca Horizon’

Nieuwsitem

Boekje ’Mijn Heldere Horeca Horizon’

Bedrijfsoverdracht horeca: tijdig beginnen verhoogt verkoopopbrengst

Naar schatting een kwart van de horecaondernemers (10.000 stuks) wil het bedrijf de komende jaren over dragen. Helaas leidt verkoop in de praktijk tot veel teleurstellingen. Om die te voorkomen hebben Rabobank Nederland, Adhoc horecamakelaars en BDO Accountants & Adviseurs een handleiding bedrijfsoverdracht ontwikkeld. Het gratis boekje heet Mijn Heldere Horeca Horizon en staat boordevol praktische tips om te zorgen voor een succesvolle overdracht. Lodewijk van der Grinten, directeur KHN, ontving 7 april het eerste exemplaar uit handen van Frank Merk, algemeen directeur van Adhoc horecamakelaars.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vooruit kijken
Lodewijk van der Grinten: ,,Toekomstbestendigheid is een belangrijk speerpunt van KHN. Dit gaat verder dan alleen kijken naar de toekomst binnen het bedrijf. Het boekje Mijn Heldere Horeca Horizon sluit hier uitstekend bij aan en helpt ondernemers vooruit te kijken. Horecaondernemers zijn vaak dag en nacht druk met hun bedrijf en verdienen het om straks onbezorgd van hun pensioen te kunnen genieten.”

Tijdig beginnen

De gouden tip voor ondernemers is dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het voorsorteren op een toekomstige bedrijfsoverdracht. Helaas gaat het in de praktijk meestal anders. ,,Bedrijfsoverdracht leidt geregeld tot teleurstellingen bij de verkoper en vooral de financiële verwachtingen blijken vaak veel te hoog gespannen”, zegt Henk Sluiter, commercieel directeur van Adhoc. Te vaak:
* hebben ondernemers een verkeerd idee van de echte waarde van het bedrijf;
* wordt een onnodiggroot deel van de opbrengst gedeeld met de belastingen;
* blijkt de opbrengst onvoldoende om redelijk van de oude dag te genieten;
* zijn er mensen die aan het ondernemersbestaan een schuld overhouden en daar nog jaren onder gebukt gaan.

Voorkom teleurstellingen

Veel teleurstellingen zijn te voorkomen met de juiste kennis en door tijdig te beginnen. Daarom hebben Rabobank Nederland, Adhoc horecamakelaars en BDO Accountants & Adviseurs het boekje gemaakt. Het is juist nu uitgebracht omdat er de komende jaren veel overnames op stapel staan. ,,Zo is 1 op de 6 horecaondernemers 55 jaar of ouder”, zegt Annemarie de Groot, sectormanager Horeca & Recreatie bij Rabobank Nederland. Collega Bert Sikken vult aan: ,,Daar komt bij dat er in de hotellerie (familiehotels) en natte horeca veel ondernemers zijn die worstelen met de veranderde marktomstandigheden en om die reden overwegen te stoppen”. Bovendien is de dynamiek in de horeca altijd al groot. En het verleden heeft aangetoond dat in tijden van economisch herstel de animo voor bedrijfsovernames toeneemt. Peter Luken, adviseur bij BDO: ,,Veel ondernemers hebben gewacht met verkoop als gevolg van de economische crisis. Nu het weer wat beter gaat, gaan ze alsnog verkopen”.

Gratis handleiding voor elke ondernemer
Mijn Heldere Horeca Horizon geeft handvatten en praktische tips en helpt horecaondernemers problemen bij overdracht te voorkomen. De handleiding is nuttig voor elke ondernemer, want een ding is zeker: vroeg of laat wordt elk bedrijf overgedragen. Het is verstandig dat ondernemers de tijd in hun voordeel laten werken en zich nu alvast oriënteren op zaken die in de toekomst gaan spelen.

Het boekje is gratis te downloaden op http://www.horeca-horizon.nl/. Ook is het mogelijk via die website een gratis hardcopy-exemplaar aan te vragen.

Meer informatie

Voor meer informatie en inhoudelijke vragen, kunt u zich wenden tot:
Adhoc horecamakelaars: Henk Sluiter (h.sluiter@adhoc.friks.it /0182 – 533 355)
BDO Accountants & Adviseurs: Peter Luken (Peter.Luken@bdo.nl / 026 – 352 56 25)
Rabobank: Bert Sikken (b.sikken@rn.rabobank.nl / 030 – 216 06 25) en/of Annemarie de Groot (a.groot@rn.rabobank.nl / 030 – 216 02 75).


Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts