Mijn alerts Direct regelen
Menu

Per 1 juli boete bij ontbreken energielabel

Nieuwsitem

Bij verkoop, verhuur en/of oplevering van een gebouw, woon- of bedrijfsruimte, moet volgens het Besluit energieprestatie een energielabel ter beschikking gesteld worden.

Op dit moment kan de overheid (meer specifiek: de ‘Inspectie Leefomgeving en Transport’) nog geen bestuurlijke boete opleggen bij het niet naleven van de energielabelplicht. Het opleggen van een last onder dwangsom is (al) wel mogelijk.

Inmiddels is duidelijk dat de Inspectie Leefomgeving en Transport per 1 juli 2015 een bestuurlijke boete kan opleggen bij het niet naleven van de energielabelplicht. Artikel 120b van de Woningwet wijzigt en maakt dit per die datum mogelijk. De boete kan variëren van enkele honderden tot enkele (tien)duizenden euro’s.

Dat betekent dat (bijvoorbeeld) een verhuurder vanaf 1 juli 2015 meteen met een boete geconfronteerd kan worden, als hij of zij geen energielabel ter beschikking stelt aan de huurder. Anders dan bij de oplegging van een last onder dwangsom, is er dan geen mogelijkheid om een boete te ontlopen door het energielabel alsnog ter beschikking te stellen. Het belang om het energielabel tijdig ter beschikking te stellen neemt daarmee dus aanzienlijk toe.

Bron: Fort Advocaten

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts