Mijn alerts Direct regelen
Menu

Logies via Airbnb royaal verdubbeld in Amsterdam

Nieuwsitem

Airbnb maakt een onstuimige groei door in Nederland, met name in Amsterdam. De online-aanbieder van logeeradressen was vorig jaar goed voor 1,7 miljoen overnachtingen in de hoofdstad, een stijging van 125% ten opzichte van 2015. Het marktaandeel ten opzichte van hotels schoot omhoog van 5,4% naar 10,7%. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International en Hotelschool The Hague.

‘Na de al forse stijging in 2015 zien we dat de populariteit van Airbnb in 2016 nog verder is toegenomen’, zo stelt Dirk Bakker van Colliers in een schriftelijke toelichting op het rapport. Volgens hem profiteert de organisatie van de achterblijvende aanwas van hotelkamers op de groei van het toerisme. Het gevolg is dat bezoekers uitwijken naar alternatieven zoals Airbnb. ‘Een hotelstop zal de toestroom van reizigers naar het centrum van de stad niet tegenhouden. Een belangrijk signaal voor de gemeente en de hotellerie’, aldus Bakker.

De studie wijst uit dat 64% van de boekingen op particuliere adressen plaatsvindt in en rond het centrum van Amsterdam. ‘In tegenstelling tot wat Airbnb stelt, verspreiden toeristen zich dus niet door de hele stad’, aldus de onderzoekers. De gemiddelde prijs voor een overnachting in de hoofdstad steeg het afgelopen jaar met bijna 3% tot € 140,–. Dit is conform de prijsstijging bij hotels.

Steeds meer Amsterdammers willen profiteren van het succes van Airbnb. Het aantal aangeboden accommodaties verdubbelde tot ruim 32.000. Daarvan wordt 35% aangeboden door hosts met meerdere locaties, wat een teken is dat een deel in handen is van professionele verhuurders.

Den Haag was in 2016 de tweede Airbnb-stad van Nederland. Er werden 126.000 overnachtingen geboekt. Rotterdam kwam op de derde plaats met 116.000 geboekte overnachtingen. De gemiddelde prijsen per nacht liggen ver onder die van Amsterdam. In Den Haag betaalden de gasten € 79,– per nacht, in Rotterdam € 72,–.

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft de groei verder doorgezet. In Amsterdam werden meer dan 367.000 overnachtingen geboekt, een stijging van 34% ten opzichte van een jaar geleden. In Den Haag was de groei 32% en in Rotterdam 40%.

Volgens Jeroen Oskam, head of research bij Hotelschool The Hague, onderstrepen de groeicijfers in Rotterdam en Den Haag de invloed van het toerisme in deze steden. ‘Omdat in Den Haag en Rotterdam het aantal hotels beperkt is, kan het marktaandeel van Airbnb hier nog veel verder stijgen.’

Bron: Financieel Dagblad

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts