Mijn alerts Direct regelen
Menu

KHN: ‘retailprobleem wordt horecaprobleem’

Nieuwsitem

Minister Kamp van Economische Zaken stuurt vandaag de zogenaamde Retailagenda naar de Tweede Kamer. In deze agenda staan afspraken tussen marktpartijen en overheden om winkelgebieden aantrekkelijker te maken. Eén van de concrete afspraken is meer ruimte voor winkels om horeca ‘erbij te doen’. Koninklijke Horeca Nederland vindt dit geen goede zaak: ‘hiermee wordt het retailprobleem uiteindelijk een horecaprobleem’.

Momenteel staat 7,7 procent van de winkels leeg. De detailhandel, overheden en marktpartijen hebben afspraken gemaakt om een einde te maken aan leegstaande winkels. “De winkeliers krijgen zo de kans om in te spelen op de veranderende marktomstandigheden en te profiteren van de aantrekkende economie,” aldus minister Kamp.

Retailprobleem

Overeind
Maar volgens KHN is het geen retailprobleem, maar een probleem van de steden en dat moet met alle partijen aangepakt worden. “Niet alleen met retail, maar ook met de horeca, de vastgoedbedrijven en de gemeenten. Wij begrijpen dat hiervoor gekozen wordt uit het perspectief van het overeind houden van de retail. Ze verruimen bestemmingsplannen, dus aan retailbestemmingen wordt nu ook aanvullende horeca toegevoegd. Maar daar zijn wij helemaal niet blij mee”, aldus KHN-woordvoerder Saskia Deerenberg.

Meedoen
“Wij zijn voor vrij ondernemerschap en dat geldt voor zowel de retail als de horeca. In de Drank- en Horecawet mag je geen retailactiviteiten ontplooien. Wat je nu ziet is dat retail daghoreca erbij kan pakken, terwijl de horeca eigenlijk niks mag. Wij vinden dit ook een vorm van oneerlijke concurrentie. Wij hebben zowel bij het ministerie van Economische Zaken, als op lokaal niveau aangegeven dat het prima is als de boel open wordt gegooid, maar dat wij dan ook willen meedoen. Als het verbod op retail uit de Drank- en Horecawet wordt geschrapt, dan kunnen wij gewoon meedoen. Er zijn zat bedrijven in de horeca die bijvoorbeeld flessen wijn en kleding willen verkopen, dat mogen we nu allemaal niet doen en dat willen wij wel om eerlijk mee te kunnen doen”, aldus Deerenberg.

De Drank- en Horecawet wordt eind 2015/begin 2016 geëvalueerd. KHN is hard bezig om de noodzaak van een grondige aanpassing van de DHW onder de aandacht te brengen bij staatsecretaris, ministerie en politieke partijen.

Bron: http://www.entreemagazine.nl/nieuws/regelgeving-branchenieuws/khn-retailprobleem-wordt-horecaprobleem

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts