Mijn alerts Direct regelen
Menu

Jumbo trekt restaurant La Place weer overeind

Nieuwsitem

Restaurantketen La Place, door supermarktbedrijf Jumbo begin dit jaar overgenomen van het failliete moederbedrijf V&D, krabbelt weer op. Het afgelopen halfjaar groeide de omzet van bestaande vestigingen, openden alweer zes nieuwe restaurants in Nederland de deuren en hebben twee Duitse restaurants een doorstart gemaakt.

De Brabantse supermarktketen betaalde in januari €48 mln voor de restaurants, maar de vestigingen in 62 V&D-panden moesten dicht toen de doorstart van de warenhuisketen mislukte. Jumbo kon alleen ruim vijftig zelfstandige restaurants openhouden, maar La Place is alweer druk bezig om nieuwe locaties te openen.

Heropeningen in oude V&D-panden

Het restaurant in het voormalige V&D-pand in Den Bosch, waar een filiaal komt van de Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay, ging deze week open. Een week eerder opende daar al een La Place Café en La Place Express. Ook in Amsterdam, Zoetermeer, Lelystad en Arnhem gingen vestigingen van La Place weer open.

foto: ANP
Het restaurant van La Place in het voormalige pand van V&D aan het Rokin gaat weer open. foto: ANP

Dat gebeurde meestal in oude V&D-panden, zegt Ton van Veen, financieel topman bij Jumbo. Hij verwacht dat in meer dan de helft van de voormalige V&D-panden weer een La Place komt. Binnen enkele weken denkt Van Veen met Hudson’s Bay, de Canadese warenhuisketen die de komende twee jaar twintig winkels in Nederland wil openen, een akkoord te bereiken over nieuwe restaurants in hun warenhuizen.

La Place mikt op verdere groei door op korte termijn andere locaties te openen. In het noorden van Nederland is bijvoorbeeld nog geen La Place te vinden. Verder denkt de keten aan nieuwe vestigingen langs snelwegen of op luchthavens en treinstations. Ook buiten Nederland, waar al La Place-restaurants te vinden zijn in Duitsland, op Bali en enkele Google-kantoren, wil La Place groeien.

Cijfers La Place

1500

In totaal 1500 medewerkers zijn weer in dienst getreden

€100mln

is de huidige omzet van La Place

€200mln

Zoveel omzet had de keten voordat V&D omviel. Binnen enkele jaren moet er weer zoveel omgezet worden

Meer omzet La Place

In totaal zijn 1500 medewerkers opnieuw bij La Place in dienst getreden, zo blijkt uit de halfjaarcijfers die Jumbo Groep dinsdag publiceerde. La Place heeft, ondanks de ontvlechting uit V&D en de integratie in de Jumbo-organisatie, met bestaande vestigingen 11% meer omzet geboekt. De teller staat nu op ruim €100 mln omzet, maar dat moet volgens Van Veen binnen enkele jaren weer naar €200 mln. Zoveel omzet had de keten voordat V&D omviel.

Tussen Jumbo en La Place worden inmiddels producten en concepten uitgewisseld. In de supermarkten is La Place-koffie te koop en beide bedrijven hebben samen een kookstudio, waar koks van Jumbo en La Place werken aan nieuwe producten.

Groei voor Jumbo-supermarkten

De Jumbo Groep heeft afgelopen halfjaar goede zaken gedaan. De omzet steeg met ruim 13% naar €3,59 mrd. De supermarkten die langer dan een jaar open zijn, sloegen 4% meer aan op de kassa. Ze groeiden daarmee harder dan de markt die volgens marktonderzoeker GfK 2,4% pluste.

De groeiversnelling komt volgens Van Veen doordat de markt harder groeit, maar ook doordat Jumbo-supermarkten zijn vernieuwd waardoor ze 10 tot 20% meer omzet draaien. Ook de jaar- en seizoensaanbiedingen hebben volgens hem bijgedragen aan de autonome groei, net als vernieuwingen in huismerkproducten en verse producten.

Daarnaast kwamen er afgelopen halfjaar honderd ophaalpunten voor boodschappen bij en bezorgt Jumbo de boodschappen in steeds meer delen van Nederland thuis. Het omzetaandeel van de internetverkopen is inmiddels opgelopen naar 1,5%

De supermarktketen investeert dit jaar €125 mln, voor het grootste deel in de vernieuwing van winkels. Daarnaast wordt een plan uitgewerkt voor een geautomatiseerd landelijk distributiecentrum, waarvoor een forse investering nodig is.

Bron: Financieel Dagblad

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts