Mijn alerts Direct regelen
Menu

Hotels raken weer voller; kamerprijs gaat omhoog

Nieuwsitem

Nederlandse hotels schudden de crisis van zich af. De bezettingsgraad is vorig jaar gestegen en de gemiddelde kamerprijs is hoger uitgekomen.

Dit blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Horwath HTL. Hotels zagen de bezettingsgraad oplopen van 67,5% in 2013 tot 69% vorig jaar. Dat betekent dat de capaciteitsbenutting voor het eerst boven het niveau van 2008 uitkomt, het jaar waarin de kredietcrisis om zich heen greep. Naar verwachting zal de bezettingsgraad dit jaar doorstijgen tot 70%.

De gemiddelde kamerprijs steeg in 2014 eveneens, van € 95 tot € 96. Dit jaar zal de kamerprijs volgens de prognose met 3% stijgen tot €99, het hoogste niveau sinds 2008.

Vooral in het luxe segment stijgen de prijzen van hotelkamers snel. Ondanks een daling van de bezettingsgraad in vijfsterrenhotels namen de kamerprijzen in deze categorie toe met ruim 6% tot €192. Dit jaar zullen de prijzen in het luxe segment naar schatting nog 5% hoger uitkomen op € 202. Ook de bezettingsgraad zal weer stijgen.

Uit de analyse blijkt verder dat het prijsverschil tussen drie- en viersterrenhotels steeds kleiner wordt. De kamerprijs in het driesterrensegment steeg met 4%, in de viersterrenklasse bedroeg de stijging slechts 1%. Driesterrenhotels zijn nog maar 11% goedkoper dan de collega’s met vier sterren. In 2010 was het verschil met 24% nog een stuk groter.

Vijfsterrenhotels blijven wel op flinke afstand staan van de groep met vier sterren. Gasten in een vijf sterren accommodatie betalen in deze vergelijking ruim het dubbele.

Vooral de hotels in Amsterdam maken een voorspoedige ontwikkeling door. De bezettingsgraad in de hoofdstad is vorig jaar voor het eerst sinds 2007 weer gestegen tot boven de grens van 80%. De kamerprijzen in Amsterdam zijn eveneens opgelopen, van € 117 tot € 119. Voor het lopende jaar rekenen Amsterdamse hoteliers op een stijging van 5% naar € 125.

Buiten de regio Amsterdam nam de bezettingsgraad in 2014 eveneens toe, van 60,8% tot 61,8%. De gemiddelde kamerprijzen zijn hier echter nog stabiel gebleven, op € 78.

Bron: Financieel Dagblad

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts