Mijn alerts Direct regelen
Menu

Hotelmarkt trekt buitenlandse investeerders

Nieuwsitem

De Nederlandse hotelmarkt zal ook de komende jaren een stijgende omzet laten zien. Dat trekt in toenemende mate de interesse van hotelketens en investeerders uit Duitsland en het Midden-Oosten. Dat schrijft ABN Amro in een gepubliceerde studie over de vooruitzichten voor de hotelmarkt. Vooral de Amsterdamse hotelmarkt is bij buitenlandse partijen in trek. De bank geeft geen cijfers over de hoogte van de (verwachte) investeringen.

Investeerders uit het Midden-Oosten zijn naar de Europese vastgoedmarkt gaan kijken vanwege de gedaalde olieprijs. Hun rendementen zijn door die lage olieprijs flink gedaald. Hoewel het zwaartepunt van de interesse in Amsterdam ligt, richten investeerders en ondernemers zich volgens de bank ook steeds meer op de buitengebieden in en om Amsterdam en in de rest van Nederland. Rotterdam is eveneens een belangrijk richtpunt. ‘Deze trend zet in 2017 door’, schrijven de onderzoekers.

De beweging naar minder toeristische gebieden brengt ook een risico met zich mee, aldus de onderzoekers. Bij een economische terugval of geopolitieke spanningen zijn juist de hotels in zulke gebieden kwetsbaar voor een daling van het aantal toeristen. Bovendien duurt het herstel langer.

De afgelopen jaren is sprake geweest van een snelle stijging van het aantal gasten en hotelovernachtingen in Nederland. Vooral buitenlandse bezoekers zijn verantwoordelijk voor die toename. In 2012 waren er 21 miljoen hotelgasten in Nederland; vorig jaar was dat aantal gestegen tot ‘een kleine’ 26 miljoen, een plus van 23%.

Amsterdam profiteerde het meest, met een stijging van het aantal hotelgasten met 27%. De gemiddelde bezetting kwam in de hoofdstad uit op 82% tegen 58% gemiddeld in Nederland. Vorig jaar ontving de stad rond de 7 miljoen hotelgasten.

Om de leefbaarheid van Amsterdam te bewaren, heeft het stadsbestuur restricties opgelegd. In het centrum van de stad mogen er geen nieuwe hotels bij komen. Toch denk ABN Amro dat het aanbod van kamers in de hoofdstad nog met enkele duizenden zal stijgen omdat er in het verleden nog wel vergunningen zijn afgegeven. Amsterdam heeft rond de 30.000 hotelkamers.

De verwachting is dat de omzet van de Nederlandse hotelbranche in 2017 toeneemt met 3%, wat iets minder is dan in voorgaande jaren.

Bron: Financieel Dagblad.

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts