Mijn alerts Direct regelen
Menu

Run op MKB-kredieten

Nieuwsitem

Naar het nieuwe MKB-krediet van Qredits is meer vraag dan verwacht. De kredieten van 50.000 tot 150.000 euro zijn op 1 november geïntroduceerd.
“We hebben in de eerste maand al driehonderd aanvragen binnengekregen”, vertelt directeur Elwin Groenevelt aan NU.nl. “Dit laat duidelijk de nood van ondernemers zien.” Er komen inmiddels zo’n vijftien tot twintig aanvragen per dag binnen. Aanvragen zijn tot u toe vooral afkomstig uit sectoren als de detailhandel, zakelijke dienstverlening en horeca. “Niet verwonderlijk, het zijn de sectoren waarin ondernemers het bij uitstek lastig hebben.”

Aanvragen zijn tot u toe vooral afkomstig uit sectoren als de detailhandel, zakelijke dienstverlening en horeca. “Niet verwonderlijk, het zijn de sectoren waarin ondernemers het bij uitstek lastig hebben.”Een aanzienlijk deel van de aanvragen is afkomstig van ondernemers die echt in zwaar weer zitten. “Zo’n 35 procent van de ondernemers die een MKB-krediet willen, staat op de rand van faillissement”, aldus Groenevelt. “Maar dat is niet de doelgroep die wij voor ogen hebben.”

 Investeren

“We verstrekken het liefst MKB-kredieten aan ondernemers die willen groeien en investeren”, aldus Groenevelt. “Een eis is wel dat er een afwijzing is van een bank.” Ongeveer 50 procent van de aanvragen is afkomstig van startende ondernemers, de andere helft van bestaande ondernemingen. Qredits is al een paar jaar actief op het gebied van microkredieten, leningen tot een maximumbedrag van 50.000 euro. “Bij MKB-kredieten stellen we wel iets meer eisen. Aanvragers moeten bijvoorbeeld jaarcijfers en een investeringsplan laten zien.” De rente die ondernemers moeten betalen voor een MKB-krediet via Qredits, is volgens Groenevelt “eigenlijk marktconform”. Waar banken tussen de 8 en 13 procent rekenen, vraagt Qredits tussen de 8,75 en 10,75 procent. “Daar krijg je wel veel extra’s voor terug, zoals een coach, flexibiliteit in de lening en een persoonlijke benadering.”

Bank

Groenevelt heeft niet de ambitie Qredits uit te laten groeien tot een echte bank. “Dat is niet wat we voor ogen hebben. Wél worden we graag een volwaardig financieringsalternatief voor het kleinbedrijf.” Per 1 januari kunnen particuliere beleggers ook investeren in kleine ondernemers, via het Beleggingsfonds Microfinanciering Nederland, dat Qredits aan het oprichten is. Via het beleggingsfonds kunnen particulieren investeren in de gehele portefeuille van Qredits, bestaande uit 4.500 klanten. Voorlopig is het fonds alleen weggelegd voor vermogende beleggers, want er moet minimaal 100.000 euro ingestoken worden. “Hopelijk kunnen we die grens volgend jaar terugbrengen naar 10 euro”, zegt Groenevelt. “We willen nu eerst kijken of er een markt voor is.” Voor het financieel rendement hoeven investeerders het in ieder geval niet te doen. Het fonds biedt een rendement van 2,75 procent, net iets meer dan een spaarrekening. “Je moet het vooral zien als een social impact-fonds”, vindt Groenevelt dan ook. “Het levert een hoog sociaal rendement op, het is goed voor de economie.”

http://www.nu.nl/ondernemen/3644097/run-mkb-kredieten.html

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts