Mijn alerts Direct regelen
Menu

Ideale markt voor starters met een goed plan

Nieuwsitem

Lees hieronder het artikel van Martijn Turenhout dat op 15 augustus is gepubliceerd op de website van het Bedrijfschap Horeca en Catering

“Dit is de ideale markt voor starters met een goed plan”.

“Op dit moment zie je veel aanbod van horecazaken. Tegelijkertijd is de vraag ook groot. Maar de potentiële koper is kritisch. En in deze markt kan dat ook.” Martijn Turenhout werkt bij Adhoc horecamakelaars. “De horeca trekt altijd aan mensen. Het staat voor snel geld verdienen. Maar pas op; er wordt te makkelijk over gedacht. Het is hard werken en of er geld verdiend wordt valt nog te bezien.” “Nu we al jaren in een crisis zitten raken steeds meer ondernemers in de problemen. Een huurachterstand van een aantal maanden, de omzet staat onder druk en voor je het weet zit je in de problemen. Dan loop je vervolgens achter de feiten aan. En de boel herfinancieren is ook niet meer gemakkelijk. Banken houden de hand op de knip. De tijden van ‘alles kan’ zijn voorbij.”

Niet afgelost  

“Hetzelfde geldt voor ondernemers die in de jaren negentig een pand kochten. Als ze niet of nauwelijks hebben afgelost, maar alleen rente hebben betaald, komen ze nu in de problemen. De bank wil niet weer een dikke hypotheek afsluiten op panden die de afgelopen jaren minder waard zijn geworden. Dan is er dus een probleem.”

Voor de starter is het een ander verhaal. In deze tijden valt er te onderhandelen: “Veel is bespreekbaar. In sommige gevallen kan je als beginnend ondernemer bijvoorbeeld een ‘ingroeihuur’ afspreken. De verhuurder van het pand wil graag een ondernemer in het pand. En hij is bereid om bijvoorbeeld het eerste jaar een beperkte huur te rekenen, zodat de ondernemer een goede start kan maken. Anderen willen de huurprijs laten afhangen van de omzet die behaald wordt. Als je nu een goede huurprijs afspreekt kun je bijvoorbeeld een termijn voor 10 jaar afspreken. Dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent de komende jaren. Er zijn allerlei constructies denkbaar.”

Financiering  

Banken staan niet meer in de rij om te financieren. “Maar heb je een goed idee, op de juiste locatie, dan krijg je de financiering wel rond. Het draait dan wel om een goed, gedegen ondernemingsplan. Met realistische omzetprognoses, die gebaseerd zijn op de cijfers die kloppen. Doe je huiswerk en zorg voor gedegen research. Bovendien is het belangrijk om goed advies in te winnen. En de toekomstige ondernemer moet eigen geld meenemen.”   “Als horecamakelaar hou je je niet alleen met vastgoed bezig. Je bent bezig met jaarrekeningen, onderzoekt de bedrijfsvoering en denkt mee over financiering. Dat maakt het werk ook zo aantrekkelijk. Als je geïnteresseerd bent in een horecazaak doen wij een ‘quickscan’ van dat bedrijf. In korte tijd heb je dan een goed beeld van de horecaonderneming. Wat zijn de grote kostenposten? Hoe zagen de afgelopen jaren eruit? Wat betekent dat voor de toekomst? En op zo’n grote investering is dat welbesteed geld.”

Staatsgarantie  

De overheid heeft ook maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat banken wel blijven financieren. “Er is bijvoorbeeld de ‘staatsgarantie’. Die houdt in dat banken tot een bepaald investeringsbedrag gedekt zijn door de overheid. Mocht de ondernemer het om welke reden dan ook niet redden, dan staat de overheid garant voor het uitgeleende bedrag. Hierdoor is de investering voor de bank minder risicovol en krijgt de toekomstige ondernemer wel zijn financiering rond.”

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts