Mijn alerts Direct regelen
Menu

Artikel Hospitality Management: Adhoc horecamakelaars: de juiste partner bij de verkoop van uw hotel

Adhoc Horecamakelaars doet al 45 jaar waar het goed in is: het taxeren van horecavastgoed en horecabedrijven alsmede het begeleiden van de verkoop. Middels korte lijnen in combinatie met een hoog kennisniveau zet het team van Adhoc zich in om de verkoop van het hotel soepel te laten verlopen, dit tegen concurrerende tarieven.

“We hechten bijzonder veel waarde aan het contact en de relatie met de hotelier”, vertelt makelaar en partner Henk Sluiter. “We kennen de markt, weten wat er speelt en staan met onze voeten in de klei”, vervolgt de hotello. “In de 45 jaar dat we actief zijn in de markt hebben we een behoorlijk track record opgebouwd. Die expertise zetten we in om een verkoop tot in de puntjes te begeleiden. Van eerste contact tot de handtekening.”

Werkwijze
De keuze om over te gaan tot verkoop van het hotel, is voor iedere hotelondernemer een ingrijpende keuze. Uitstekende begeleiding is dan ook van groot belang om het traject, zowel financieel als emotioneel, soepel te laten verlopen. “In een notendop wordt er door een van onze collega’s eerst een taxatierapport opgemaakt. De uitkomst van dat taxatierapport wordt besproken met de accountant/fiscalist om te kijken wat de beste route richting verkoop is. Het kan bijvoorbeeld ook aantrekkelijk zijn om eerst te verhuren en vervolgens te verkopen. Bij deze fase in het traject worden wij vaak betrokken. Op het moment dat het voor de eigenaar duidelijk is wat voor verkooptraject er wordt doorlopen, starten wij met het opbouwen van het dossier.”

Discreet
Dat gebeurt veelal onder de radar. Een groot bord met ‘Te koop’ in de tuin zorgt voor onrust, onder andere bij het personeel. “We zijn goed getraind om discreet te werk te gaan en zolang de exploitatie nog bij de verkopende partij ligt, is het een van onze taken om de exploitatie geen schade aan te brengen. Een geïnteresseerde partij die rondloopt in het hotel en aantekeningen en foto’s aan het maken is, zorgt voor onrust. We hebben inmiddels zoveel ervaring dat we exact weten hoe we moeten handelen in zo een situatie.”

En met bijna een halve eeuw aan ervaring is het netwerk dat Adhoc de afgelopen decennia heeft opgebouwd een rijke bron. “De verkoper vinden we regelmatig binnen onze kringen, maar dat is ook afhankelijk van het profiel. We krijgen op onze website ongeveer 2500 bezoekers per week. Dat is een behoorlijk aantal. Van daaruit melden geïnteresseerden partijen zich of vinden wij de juiste partij uit ons netwerk en gaan wij met hen in gesprek om te kijken of er een match kan ontstaan. Vanzelfsprekend staan vele hotelbedrijven daar niet met naam en toenaam op vermeld.”

Snel beklonken
Een recent voorbeeld van het vinden van de juiste match is de verkoop van Airport Hotel Rotterdam (99 hotelkamers, 9 vergaderzalen en restaurant) en Berghotel Amersfoort (88 kamers, 16 zalen en een restaurant). Adhoc Horecamakelaars bracht na een uitgebreide en kundige taxatie door taxateur Marc Steunenberg de verkopende partij AHM Holding in contact met Amrâth Hôtels. Binnen een halfjaar was de verkoop beklonken. “Het kan snel en efficiënt gaan”, vertelt Sluiter daarover. “Deze verkoop is daar een goed voorbeeld van. De eerste contacten werden in augustus 2022 gelegd. Vlak voor Kerstmis 2022 was de overdracht. Samen met een team van juridische experts hebben we dit traject zorgvuldig begeleid met uiteindelijk twee uiterst tevreden partijen.”

Juist de korte lijnen en de nuchtere en vakinhoudelijke aanpak van Adhoc horecamakelaars zorgen ervoor dat dikke rapporten en stroperige processen achterwege blijven. Een groot kantoor op de Amsterdamse Zuidas is het dan ook niet. Maar wel de knowhow en alle benodigde certificaten, licenties en diploma’s om te taxeren of te bemiddelen bij de verkoop van hotels. Adhoc horecamakelaars kiest ervoor om dicht bij de ondernemer te staan. “We zijn niet corporate. Dat is een hele bewust keuze. De verkoop van een Hilton of een Marriott zal je ons niet zo snel zien begeleiden. We focussen ons op de hotels die variëren in grootte van 20 tot 100 kamers, vaak vanuit familie-eigendom. Vanuit onze historie hebben we een bijzonder sterke band met het MKB ontwikkeld. Het zit in ons DNA. We hebben veel MKB’ers begeleid bij de verkoop van hun hotel.”

Daarbij kan Adhoc horecamakelaars dankzij een slanke organisatie en het werken met korte lijnen scherpe tarieven aanbieden. “We kunnen meestal veel voordeliger werken en zijn dan ook vaak een stuk goedkoper dan onze corporate concullega’s”, vertelt Henk Sluiter, die na het succesvol doorlopen van de Hotelschool in Leeuwarden in 1995 in dienst trad bij Adhoc. “We hebben de kunde, de kennis en de ervaring om iedere verkoop tot een goed einde te brengen.”

Taxatie
Adhoc horecamakelaars verzorgt en begeleidt al bijna een halve eeuw de verkoop van hotels. Maar het bedrijf doet meer dan dat. Vanuit Europese wet- en regelgeving is ieder hotel, gefinancierd bij de grootbanken, verplicht om eens in de drie jaar het hotel te laten taxeren. Marc Steunenberg is binnen Adhoc horecamakelaars de expert op dit gebied. Adhoc horecamakelaars beschikt over alle accreditaties om te mogen taxeren voor deze grootbanken, een groot voordeel voor u als hotelier.

In een vervolg interview gaat hij dieper in op hoe zo een taxatie tot stand komt en welke factoren de marktwaarde uiteindelijk bepalen. Maar ook wat u als hotelier zelf kunt doen om een bruikbare taxatie te kunnen verwachten. Een tipje van de sluier van taxateur Steunenberg: “Zorg dat alle administratie op orde is. Hoe meer data er aanwezig is, hoe completer het dossier. Het zorgt er in veel gevallen voor dat de taxatie beter te onderbouwen is dan wanneer de administratie niet volledig is.”

Lees binnenkort het interview met Marc Steunenberg, de expert op het gebied van hoteltaxaties, op www.hospitality-management.nl.

Over Adhoc Horecamakelaars
Wilt u weten wat Adhoc horecamakelaars voor u kan betekenen? En bent u geïnteresseerd in de diensten van de experts op het gebied van verkoop of taxaties binnen de hotellerie? Kijk dan op de website www.adhoc-horecamakelaars.nl of neem direct contact op met Henk Sluiter via 06-51407224.

Foto: Henk Sluiter (links) en Marc Steunenberg (rechts)

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts