Mijn alerts Direct regelen
Menu

Duizelingwekkende groei Airbnb in Amsterdam

Nieuwsitem

Boekingswebsite Airbnb laat een ‘duizelingwekkende’ groei zien. In januari 2016 werden maar liefst 475% meer overnachtingen geboekt in Amsterdam dan een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek dat vastgoedadviseur Colliers en Hotelschool Den Haag woensdag publiceren.

Ondanks de enorme populariteit onder toeristen is de Amerikaanse boekingswebsite omstreden. Hotels klagen over oneerlijke concurrentie en Amsterdammers over overlast. Reizigers zouden de gewone inwoners uit het centrum verdrijven.

Nog meer concurrentie

De gemeente heeft recentelijk verschillende maatregelen genomen om verdere groei van Airbnb te remmen. Zo mogen niet meer dan vier huurders tegelijkertijd in een woning overnachten en mag een ruimte niet meer dan zestig dagen per jaar worden verhuurd. Ook sprak Amsterdam als een van de eerste gemeentes met Airbnb af dat het bedrijf toeristenbelasting afdraagt. Vorig jaar droeg Airbn €5,5 mln af. Deze maatregelen lijken de opmars van Airbnb echter niet te stuiten. Het afgelopen jaar vonden in totaal 736.000 overnachtingen in Amsterdam plaats, zo blijkt uit het onderzoek.

De onderzoekers verwachten dat hotels in de hoofdstad steeds meer concurrentie zullen krijgen van Airbnb, dat nu nog een marktaandeel heeft van zo’n 10%. ‘Op dit moment gaat het echt goed met hotels. Maar als er een moeilijkere periode aanbreekt verwacht ik wel dat hotelbedrijven de pijn gaan voelen’, zegt Jeroen Oskam, hoofd onderzoek bij de Haagse Hotelschool.

Prijzen dicht bij elkaar

‘Eerder onderzoek stelde dat toeristen kozen voor Airbnb uit prijsoverwegingen’, zegt Marieke Dessauvagie, hotelconsultant bij Colliers. ‘Maar uit dit onderzoek blijkt juist dat de prijs vrij dicht bij elkaar ligt.’

Ter illustratie: de gemiddelde kamerprijs op Airbnb bedroeg het afgelopen jaar €143 per nacht, slechts een fractie lager dan de prijs van een gemiddelde hotelkamer in de hoofdstad, die vorig jaar gemiddeld €147 per nacht kostte. De omzet die particulieren via Airbnb gezamenlijk haalden, is nog wel een stuk lager dan van hotels. Verhuurders via Airbnb verdienden €105 mln tegenover een omzet van €1,13 mrd voor hotels.

Eerste onafhankelijke onderzoek

Volgens de opstellers van het rapport is het voor het eerst dat er onafhankelijk onderzoek wordt verricht naar de populariteit van de boekingssite. Veel eerdere rapporten zijn gebaseerd zijn op gegevens van boekingssite Airbnb zelf, die de onderzoeken gebruikt voor marketingdoeleinden. De onderzoekers gebruikten gegevens van Airdna, een bedrijf dat dagelijks de boekingen op Airbnb telt.

‘Tot nu toe werd de discussie over Airbnb vooral gevoerd naar aanleiding van schattingen’, zegt Oskam van de Haagse Hotelschool. ‘Nu kunnen we voor het eerst beleid maken op basis van harde cijfers.’

Verdere maatregelen

Nog vorige week kondigde de gemeente verdere maatregelen aan om paal en perk te stellen aan de verhuur via Airbnb. Zo moeten Verenigingen van Eigenaren juridisch ondersteuning krijgen als zij verhuur via de site willen verbieden. Ook moeten mensen en bedrijven die de regels overtreden, harder worden aangepakt. De gemeenteraad wil zelfs laten onderzoeken of het mogelijk is om mensen en bedrijven die betrapt worden op illegale verhuur te verplichten om de woning voor vijf jaar beschikbaar te stellen voor sociale huur. De gemeente liet eerder te weten met het Amerikaanse bedrijf in onderhandeling te zijn over de verstrekking van gegevens, bijvoorbeeld hoe vaak iemand een woning verhuurt.

Airbnb vroeg in het Financieele Dagblad recent om begrip: de woningverhuurder mist de tijd en mankracht om alle klachten over bijvoorbeeld overlast in woonwijken en oneerlijke concurrentie snel en goed aan pakken. Het is het gevolg van de snelle groei die de Amerikaanse onderneming doormaakt, zei mede-oprichter Nathan Blecharczyk.

Bron: FD

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts