Mijn alerts Direct regelen
Menu

Café Heineken Hoek op Leidseplein wordt hotel met glazen gevel

Nieuwsitem

Grand Café de Heineken Hoek wordt -als het aan eigenaar Caransa en brouwer Heineken ligt- een grand café en hotel van zes verdiepingen. Het oude pand wordt gesloopt en daar komt een nieuw gebouw met een glazen gevel voor terug.

Daartoe heeft de eigenaar Caransa een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente. In het ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau MVSA Architects krijgt het nieuwe gebouw zes verdiepingen en een kelder. Het wordt volgens de architect dan even hoog als de omliggende gebouwen aan het Kleine Gartmanplantsoen, op de hoek met het Leidseplein.

Artist impression ©MVSA Architecten

Artist impression ©MVSA Architecten

 

Diamant
De serre die het café nu heeft komt niet meer terug, op verzoek van de gemeente weg. Daarvoor in de plaats komt een transparante luifel en een dubbele gevel. De buitengevel is gemaakt van een soort glazen driehoeken. Volgens de architect refereert de ‘diamantvormige gevel’ aan het verleden van diamantslijpers in de stad. “Aan de beroemde diamant, de Koh-I-Noor, die in Amsterdam geslepen werd in opdracht van het Britse Koningshuis door de heer Voorzanger, een gerenommeerde diamantslijper uit Amsterdam.”

In de kelder, op de begane grond en op de eerste verdieping komt horeca. In de vier verdiepingen daarboven is plek voor een viersterrenhotel met 36 kamers. Volgens de planning wordt in september 2016 met de sloop gestart. Naar verwachting is het gebouw in het eerste kwartaal van 2018 klaar.

Leidseplein
De bouw van het nieuwe hotel is gelijktijdig met het grote vernieuwingsproject van het Leidseplein. In 2021 moet het plein een waar voetgangerswalhalla zijn. De eerste werkzaamheden zijn dit jaar begonnen; het Kleine-Gartmanplantsoen is in 2019 als laatste aan de beurt.

Een vergunningsaanvraag is nodig omdat het gebouw tien meter hoger moet worden dan de huidige vergunning toestaat. Ook staat het huidige bestemmingsplan geen hotel toe op deze locatie. De Heineken Hoek is geen monument.

Bron: Het Parool

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts