Mijn alerts Direct regelen
Menu

Brouwers en horecaondernemers maken contracten transparanter

Nieuwsitem

Bierbrouwers en horecaondernemers hebben samen een lijst opgesteld om onderlinge contracten transparanter te maken.

Dat blijkt maandag uit een brief van minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De afspraken zijn het resultaat van gesprekken tussen branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en bierbrouwers bij het ministerie van Economische Zaken. Aanleiding was ontevredenheid over hoe afhankelijk horecaondernemers van brouwers zijn.

De partijen hebben samen gewerkt aan een lijst met een uniforme uitleg van veelgebruikte begrippen in contracten. Hierdoor “wordt de inhoud van contracten transparanter en beter vergelijkbaar”, schrijft Kamp. De lijst wordt binnenkort gepubliceerd op de website van KHN.

Er is niet gekozen voor een modelovereenkomst voor contractvoorwaarden, omdat brouwers zich nog wel van elkaar willen kunnen onderscheiden.

24-5-2011-15-37-bier_425

Checklist

KHN heeft daarnaast aan een checklist voor vier veel voorkomende contracten gewerkt. Met deze lijst kunnen ondernemers beter vragen stellen aan meerdere brouwers. Zo kunnen ze een beter geïnformeerde keuze maken als zij een contract met een brouwer willen aangaan.

Volgens Kamp is de onderlinge verstandhouding in de sector in de afgelopen jaren “flink verbeterd”. “Ik verwacht dat de verbeteringen op het gebied van transparantie van contracten en professionalisering van ondernemers de komende jaren in de praktijk hun werk gaan doen”, stelt de minister.

Hij belooft over twee jaar weer een gesprek met vertegenwoordigers van de sector te plannen.

Geen verbod

De partijen hebben zich laten inspireren door aanbevelingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De toezichthouder oordeelde eerder dat een verbod op exclusieve afnameverplichtingen in de onderlinge contracten niet nodig is. Volgens de toezichthouder is de biermarkt voldoende dynamisch, zolang brouwerijen strijden om verkooppunten en horecaondernemers onderling met elkaar concurreren.

Wel vond ACM dat de onderhandelingspositie van de horecaondernemer ten opzichte van de brouwers versterkt moest worden.

De voorwaarden op langere termijn, bijvoorbeeld bij tussentijdse beëindiging, afschrijvingssystematiek en de waarde van bruikleengoederen zijn beter te regelen, zegt de ACM. Dat maakt het voor de horeca-exploitant eenvoudiger naar een andere brouwer over te stappen.

Bron: nu.nl

 

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts