Mijn alerts Direct regelen
Menu

Brexit biedt ook kansen voor vastgoedsector

Nieuwsitem

De schokkende uitkomst van het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU heeft grote implicaties voor de Nederlandse vastgoedsector. Maar er zijn ook lichtpunten. Exclusief voor PropertyNL geeft Jeppe de Boer zijn eerste analyse van de vannacht ontstane situatie. Jeppe de Boer is Founding Partner van Masterdam, een onafhankelijke Real Estate Corporate Finance Firma.
Eigen doelpunt
Het is moeilijk te geloven, maar het is echt waar. De Britten hebben gedaan wat geen weldenkend mens voor mogelijk zou houden. Door vóór Brexit te stemmen hebben ze een eigen doelpunt gemaakt van historische betekenis. Zelden zijn economen en zakenmensen wereldwijd zo unaniem geweest: Brexit is een gigantisch risico voor de Britse economie. De OECD schat dat Britse huishoudens rond 2020 $ 3,200 per jaar slechter af zullen zijn als gevolg van de Brexit.

Slecht voorbeeld doet slecht volgen
Dit Britse voorbeeld zal de neiging tot vergelijkbare geo-politieke zelf mutilatie in andere landen helaas versterken. Door heel de westerse wereld zien we hoe populisten met nationalistische en reactionaire ideeën een steeds groter deel van de kiezers achter zich krijgen. Donald Trump, Marie Le Pen, Boris Johnson en Geert Wilders weten slim in te spelen op de onzekerheden, angsten en weemoed van vergrijzende en slecht geïnformeerde kiezers.

Nieuwe status quo is permanente onzekerheid
Internationale vastgoed beleggers zijn al sinds 2008 gewend aan deze nieuwe wereld waarin geo-politieke onzekerheid is toegenomen. Ze zijn wat onverschilliger geworden voor korte termijn gebeurtenissen maar belangrijker is dat ze minder internationaal en met minder risico zijn gaan beleggen. Het lijkt vandaag onvoorstelbaar dat IPO’s van Russische en Indiase ontwikkelaars in 2007 op warme belangstelling konden rekenen. Opkomende markten zijn uit, core economieën zijn in. Speculatieve ontwikkelingen worden zo veel mogelijk gemeden, liquide beursgenoteerde vastgoedreuzen noteren rond hun “all time high”.

Alleen maar verliezers
Deze nieuwe wereld kent eigenlijk alleen maar verliezers. Het risico mijdende kuddegedrag van professionele beleggers leidt tot lagere rendementen en meer geconcentreerde risico’s. Dit is funest voor onze besparingen en pensioenen. Ondertussen komt herstel van onze wereldeconomie niet op gang door een tekort aan investeringen op plekken waar dit het meest nodig is: infrastructuur, duurzame energie maar ook woningbouw en stedelijke ontwikkeling. Dit gebrek aan groei is niet alleen een economisch probleem. Gebrek aan groei leidt op zijn beurt ook weer tot nog meer van de sociale en politieke problemen waar professionele beleggers zo graag weg van blijven.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel – groeiende vraag naar vastgoed
Voor de Nederlandse vastgoedsector zullen er naast negatieve effecten van Brexit ook positieve elementen ontstaan. Kenners van de geschiedenis weten dat de grote opkomst van Amsterdam als handelscentrum mede te danken was aan de Spaanse blokkade van de haven van Antwerpen vanaf 1584. Handel en talent verplaatste zich van Antwerpen naar Amsterdam. Brexit kan op een vergelijkbare wijze leiden tot een verplaatsing van bedrijvigheid en mensen naar omringende EU landen, waarbij Nederland naast Ierland, Luxemburg, Duitsland en Zwitserland als belangrijke kanshebber geldt. Dit zal zich uiten in een groeiende vraag naar commercieel vastgoed maar ook naar woningen.

Woningen, woningen! Zijn we er klaar voor?
Voor onze woningmarkt is deze extra vraag alleen goed nieuws indien beleggers, ontwikkelaars en gemeentes voldoende anticiperen. Het potentiele verplaatsingseffect uit het Verenigd Koninkrijk (VK) is namelijk enorm. Op dit moment wonen er 3 miljoen buitenlandse EU-burgers in het VK, de verwachting is dat er dit jaar bijna 200,000 bijkomen. Verwacht mag worden dat deze toestroom zich in de nabije toekomst op de landen op het Europees vasteland zal richten. Zelfs een klein deel van deze mogelijke verplaatsing kan al leiden tot verdringing en overkokende huizenprijzen (In het VK hebben we nu gezien hoe dat politieke onvrede in de hand werkt). Dit kan voorkomen worden door goed te anticiperen, waardoor de extra vraag leidt tot extra bouwproductie, groeiende werkgelegenheid en aantrekkelijke nieuwe stedelijke omgevingen. Hier is in de eerste plaats heel veel geld voor nodig.

Leiders gezocht
Dit brengt ons terug bij de positie van professionele beleggers. In deze nieuwe wereld moeten professionele vastgoedbeleggers leren inzien dat hun maatschappelijke verantwoordelijkheid veel verder gaat dan groene gebouwen of maatschappelijk vastgoed. Als beheerder van onze pensioenen kunnen zij bepalen of ons spaargeld weer wordt ingezet waar het echt nodig is: stedelijke ontwikkeling en woningbouw. In de onzekere wereld van vandaag vraagt dit om visie, durf en leiderschap.

 

Jeppe de Boer is Founding Partner van Masterdam, een onafhankelijke Real Estate Corporate Finance Firma

Bron: PropertyNL.com

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts