Mijn alerts Direct regelen
Menu

Artikel Henk Sluiter in VG Visie Wintergasten

Nieuwsitem

Henk Sluiter schrikt niet zo gauw. Hij heeft al heel wat ups en downs in de horeca meegemaakt en kent de veerkracht van de sector. Dus hield hij vanaf dag 1 van de coronacrisis lijsten bij van wie er nog wel in de markt waren voor horecavastgoed of horecalocaties. Na de eerste schok kwamen er al gauw weer klanten die zeiden: ‘Bel me als er wat moois vrijkomt!’ Inmiddels zijn die lijsten alweer behoorlijk lang. Over zichzelf maakt Henk Sluiter zich
dan ook geen zorgen. ‘Van dit jaar zullen we niet rijk worden, maar wij zijn een gezond bedrijf. We hebben vet op de botten en kunnen wel tegen een stootje – ook een coronastoot.’ Maar voor veel horecaondernemers is het een ander verhaal. ‘In bepaalde segmenten is het Corona heeft er bij de horeca flink ingehakt. De onzekerheid is groot en dat blijft nog wel even zo. Juist dan blijkt het belang van specifieke marktkennis. Met ruim 40 jaar ervaring
is Adhoc horecamakelaars een baken in woelige tijden. Ook in deze barre tijden vinden er transacties plaats. Adhoc kent de kopers. ‘De taart moet nu opnieuw verdeeld worden’ huilen met de pet op. Vooral bedrijven die
afhankelijk zijn van evenementen en feesten en partijen en kleine bedrijven met weinig vierkante meters hebben het lastig.‘ Toch is het niet allemaal kommer en kwel, benadrukt hij. Restaurants en Grand-cafés deden het na de eerste klap beter, zeker de grotere. Ook de staycation en de warme zomer hebben de situatie positief beïnvloed. ‘Het is maar net waar je zit en wie je bent. Een hotel in Valkenburg draaide kerstweken sinds ze weer open waren, en een luxe verwenhotel in Friesland was elke dag bomvol. En ik sprak eind augustus een ondernemer in een watersportplaats die zei: ‘Ik kan niet bellen, want ik heb het zo druk, ik moet door!’ Dat zijn positieve geluiden.’

Helaas heeft de branche sinds die tijd een tweede sluiting voor de kiezen gekregen. Toch is hij over het grotere plaatje niet negatief. ‘Er gaan horecabedrijven failliet. Dat is natuurlijk een drama voor
de betrokkenen en dat gun je niemand, maar voor de sector is het niet slecht. De afgelopen jaren is er zo exponentieel veel horeca bijgekomen dat het evenwicht zoek was. De concurrentie was veel te groot. Corona heeft daar een streep doorheen gezet. De taart moet nu opnieuw verdeeld worden en dat is voor de branche heel gezond.’

Lees het hele artikel.