Mijn alerts Direct regelen
Menu

Amsterdam zet rem op groei hotels

Nieuwsitem

Het college van B&W neemt maatregelen om de groei van hotels gecontroleerd af te remmen.

In het nieuwe beleid geldt voor de hele stad het principe “nee, tenzij”. Alleen bij uitzondering is het straks nog mogelijk om een nieuw hotel in Amsterdam te ontwikkelen. De eisen aan nieuwe hotels worden strenger met als gevolg dat er op termijn in bepaalde delen van de stad geen hotels meer bij komen.

Lopende projecten die zijn goedgekeurd volgens eerdere afspraken kunnen worden afgerond. Het college blijft inzetten op spreiding naar de randen van de stad en de regio. Wethouder economie Kajsa Ollongren (D66) legt de nieuwe plannen voor aan de gemeenteraad.

Het hotelbeleid wordt strenger. Nieuwe initiatieven worden alleen in behandeling genomen als buurtbewoners zijn geconsulteerd en er een plan ligt op het gebied van sociaal ondernemen. Daarnaast is een duurzaamheidstest vereist. Deze eisen komen bovenop de bestaande criteria: concepten worden onder andere getoetst op verbinding met de buurt, vernieuwing binnen de hotelsector en de hoeveelheid andere hotels in de omgeving.

Het college zet daarnaast in op verbetering van de kwaliteit van bestaande hotels Amsterdam introduceert de mogelijkheid ‘nieuw voor oud’. Daarmee worden eigenaren van kleine, oude en vaak moeilijk te exploiteren hotels gestimuleerd deze te transformeren naar een andere functie, bijvoorbeeld wonen. In ruil daarvoor mag elders een nieuw hotel worden ontwikkeld.

Het college kiest voor beperking van de groei van nieuwe hotels. Ontwikkelaars mogen bestaande plannen afmaken. Dat betekent dat er de komende jaren naar verwachting nog zo’n 100 hotels bijkomen in Amsterdam, waarvan 25 in de binnenstad. In de meeste gevallen zijn dit hotelplannen die al jaren geleden zijn goedgekeurd en nog altijd in ontwikkeling zijn.

Soms duurt het wel 8 of 10 jaar voordat een project wordt voltooid. Het college gaat strakker monitoren welke projecten ook daadwerkelijk leiden tot een hotel en welke van de lijst met initiatieven kunnen worden afgevoerd. Amsterdam heeft ervoor gekozen de dossiers hotels en vakantieverhuur in woningen te integreren. Vraag en aanbod van alle overnachtingsvormen in de Amsterdamse regio worden hierbij als één geheel gezien. Het college streeft naar een gelijk speelveld tussen de verschillende vormen van overnachten, onder andere door een onderzoek naar verplicht gastenregistratie voor niet alleen hotels en B&B’s maar ook voor aanbieders van vakantieverhuur in een woning op sites als AirBnB, Wimdu of Booking.

Bron: PropertyNL

 

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts