Mijn alerts Direct regelen
Menu

Airbnb overal goedkoper dan hotel, behalve in Amsterdam

Nieuwsitem

Wat te boeken voor een stedentrip: een hotelkamer of een appartement? De keuze van reizigers valt steeds vaker op een via websites zoals Airbnb geboekte particuliere woning. Een huiselijke sfeer en het gemak van een eigen keuken spelen een rol, maar vaak zijn de lagere kosten de hoofdreden. In alle wereldsteden gaat dit verhaal op, behalve opmerkelijk genoeg in Amsterdam. Daar is een overnachting via Airbnb gemiddeld juist duurder dan een hotelkamer.

Dat komt naar voren uit cijfers verzameld door HRS. Het Duitse hotelreserveringsbedrijf zet jaarlijks de gemiddelde prijzen voor een overnachting in een hotelkamer in grote steden in Europa en elders in de wereld op een rij. De gegevens over Airbnb zijn afkomstig van Airdna, dat data van Airbnb-verhuur wereldwijd bijhoudt, inclusief de gemiddelde prijs per overnachting per stad.

In een prijsvergelijking blijkt dat een overnachting via Airbnb in Amsterdam duurder is dan een nacht in een hotel. In 2017 kostte een hotelkamer volgens HRS gemiddeld €142 per nacht. Volgens de database van Airdna was een overnachting via Airbnb vorige maand met €145 een fractie duurder. In andere grote steden is Airbnb veelal 20% tot soms wel 40% goedkoper.

Volgens onderzoek van data-analist Nico van Gog werden eind 2017 18.500 woningen in Amsterdam te huur aangeboden via Airbnb. Een derde daarvan zou zich niet houden aan de regels voor de maximale verhuurtermijn (nu 60 dagen per jaar, vanaf 1 januari 2019 verlaagt 30 dagen) en zijn eigenlijk een soort hotels. Amsterdam kent zo’n 470 hotels met meer dan 30.000 kamers.

Bron: FD

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts