Mijn alerts Direct regelen
Menu

Airbnb groeit naar 1,4 miljoen gasten

Nieuwsitem

Nederlandse Airbnb-verhuurders hebben het afgelopen jaar 1,4 miljoen gasten in hun huis verwelkomd, een forse toename ten opzichte van 2012, toen 75.000 gasten een onderkomen boekten op het huurplatform. Dat blijkt uit cijfers die Airbnb bekend maakte. Samen gaven de bezoekers het afgelopen jaar € 795 mln uit in Nederlandse supermarkten, musea en horeca, zo stelt het omstreden Amerikaanse bedrijf.

Volgens de cijfers van Airbnb heeft het bedrijf 31.000 actieve verhuurders in Nederland. Een typische verhuurder is 41 jaar oud en verhuurt zijn huis gemiddeld 28 dagen per jaar. Het mediane huurinkomen is € 3000. Het gemiddelde ligt echter op € 6000 per jaar, wat erop duidt dat een kleine groep veel meer aan de verhuur verdient. In totaal genereerde verhuur via Airbnb € 188 mln aan inkomsten.

Het huurplatform is omstreden. Omwonenden van Airbnb-verhuurders klagen veelvuldig over de overlast die toeristen zouden veroorzaken. Hotels vinden verhuur via Airbnb oneerlijke concurrentie. Ook zou de komst van Airbnb woningprijzen opdrijven en bewoners verdrijven uit binnensteden. Met de cijfers wil het omstreden Airbnb zijn bedrage aan de Nederlandse economie benadrukken.

De cijfers tonen ook aan dat minder mensen hun huis verhuren via Airbnb dan gedacht. Uit eerder onderzoek van TNS Nipo bleek dat niet meer dan 1% van de Nederalnders (170.000 mensen) in 2015 een woningruimte aanbood op Airbnb.

Bron: Financieel Dagblad

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts