De omzet van de Nederlandse hotels, restaurants en cafés is de laatste jaren sterker gestegen dan gemiddeld in de Europese Unie. Inmiddels ligt de omzet zelfs op recordhoogte.
In het eerste kwartaal van 2016 lag de omzet van de horeca in Nederland 24% boven het dieptepunt van de crisis eind 2009, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. In de rest van de EU steeg de omzet gemiddeld met 20%. Na het uitbreken van de kredietcrisis daalde de omzet van hotels, cafés en restaurants in Nederland juist harder dan in de rest van de EU. Sinds het vierde kwartaal van 2013 ligt de Nederlandse horecaomzet weer boven het niveau van voor de crisis.
Door de relatief sterke groei is het belang van de horeca voor de Nederlandse economie de afgelopen jaren toegenomen. Het aandeel van de horeca in de totale toegevoegde waarde steeg van 1,7% in 2007 naar 1,8% in 2015. Door de recessie was het aandeel in 2010 teruggezakt naar 1,6%.
In Nederland is het aantal mensen dat in de horeca werkt gestegen van 344.000 in 2008 naar 374.000 in 2014. Daarmee werkte in 2014 ongeveer 4,3% van alle werkzame personen in die bedrijfstak.
In de rest van Europa lopen deze percentages sterk uiteen. Zo is de horeca in Cyprus, een klein land met veel toerisme, een belangrijke bedrijfstak gemeten naar het aandeel horecamedewerkers op alle werkenden (10,9%).
Dat is ook het geval in traditionele vakantielanden als Griekenland en Spanje (beide 7,6%). Ook in Portugal (5,%) en Italië (5,7%) werken relatief veel mensen in de horeca.
In Roemenië, Polen, Litouwen en Letland werken juist relatief minder mensen in de horeca dan in Nederland. Het gaat in die landen om percentages tussen de 2 en 3%.
Bron: NU.nl
Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.
Alerts