Mijn alerts Direct regelen
Menu

Omzet horeca stijgt verder

Nieuwsitem

Omzet horeca stijgt verder

Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het vierder kwartaal 0,9% meer omgezet dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Op cafés na steeg de omzet in alle branches, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. De snackbars behaalden afgelopen jaar, met bijna 10%, de hoogste omzetgroei in de horeca.

In 2016 heeft heel de horeca 6,5% meer omgezet dan een jaar eerder. Dat is de grootste omzetgroei in 16 jaar tijd. Dat meldt het CBS. Met het vierde kwartaal is ook het jaarcijfer beschikbaar. In 2016 behaalde de horeca 6,5 procent meer omzet dan in 2015. Dat is de hoogste groei sinds 2000.

Omzet hotels
Binnen de horeca steeg de omzet van hotels, met 2 procent, het meest. Hotels ontvingen eind 2016 zowel meer Nederlandse als buitenlandse gasten.

Snackbars en restaurants
Snackbars, waaronder lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons, noteerden een omzetgroei van 1,4% in het vierde kwartaal. Restaurants boekten 0,6 %meer omzet dan in het derde kwartaal. Voor snackbars en restaurants was de omzetgroei hiermee minder sterk dan in de voorgaande twee kwartalen.

Omzet gedaald in cafés
De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, is in het vierde kwartaal met 0,5% gedaald. In het voorgaande kwartaal steeg de omzet nog met 3,3%.

Grootste omzetgroei in 16 jaar
In 2016 heeft de horeca 6,5% meer omgezet dan een jaar eerder. Dat is de grootste omzetgroei in 16 jaar tijd. De voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet lag 3,9% hoger dan een jaar eerder.

Snackbars
De snackbars behaalden in 2016, met bijna 10%, de hoogste omzetgroei binnen de horeca. Bovendien was het de sterkste omzetgroei van snackbars sinds het begin van deze meting. Restaurants boekten in 2016 ruim 6% meer omzet, gevolgd door cafés met 5,7% en hotels met 5,0%.

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts