Mijn alerts Direct regelen
Menu

Eigenaren Duinrell doen grootste investering sinds eeuwwisseling

Nieuwsitem

Duinrell, met 1,4 miljoen bezoekers per jaar een van de grotere pretparken in Nederland, gaat vele miljoenen investeren in uitbreiding van het bekende Tikibad en in de bouw van bungalows.

De eigenaren van het landgoed en het pretpark in Wassenaar, de familie Van Zuylen van Nijevelt, hebben de bouwplannen dinsdag bekendgemaakt. Zij vinden dat Duinrell in 2017 vernieuwd moet worden. ‘We kunnen niet achterblijven’, zegt directeur Roderick van Zuylen van Nijevelt. ‘Je moet je gasten blijven prikkelen. Er is heel veel concurrentie in Nederland. Ook andere parken zijn volop aan het investeren in nieuwe attracties.’

De familie wil niet aangeven hoe groot de investering precies is. ‘Neem van mij aan dat dit het grootste investeringsproject is sinds mijn broer Philip en ik in 2000 de leiding van het familiebedrijf op ons hebben genomen.’

Levenscyclus attractie steeds korter

Vorig jaar nog stak het bedrijf ook al €2,5 mln in de aanleg van de attractie Wild Wings. Uit de toelichting van de directie valt op te maken dat de nieuwe investering van een heel andere orde is. ‘De levenscyclus van een attractie wordt korter’, zegt Roderick van Zuylen van Nijevelt. ‘Je hebt minder tijd dan vroeger om de investering terug te verdienen. Het gaat ons om de continuïteit. Ons familiebedrijf moet op de lange termijn kunnen overleven.’

Nog meer glijbanen in Tikibad

Het meest in het oog springende bouwproject is de uitbreiding van het Tikibad, het overdekte zwembad dat in 1984 werd gebouwd. Om nieuwe doelgroepen naar het complex te lokken, wordt er een indoorwaterspeeltuin van 1000 m2 gebouwd voor kleine kinderen. In mei opent het park ook nog een driedubbele torenglijbaan van ruim 160 meter lang – voor de jongeren.

Impressie van de glijbaantoren die in mei geopend wordt.
Impressie van de glijbaantoren die in mei geopend wordt.

Na de uitbreiding heeft Tikibad in totaal 1300 meter aan glijbanen. Het waterpark trekt jaarlijks ruim 700.000 bezoekers en is daarmee naar eigen zeggen het vijfde indoorbad van Europa.

Meer bungalows, maar camping krimpt

Ook elders op het terrein wordt er gebouwd. Duinrell gaat een deel van de bestaande verblijfsaccommodatie renoveren en tegelijk de capaciteit uitbreiden met circa 200 bedden. Er komen 41 bungalows bij waardoor het aantal bungalows en mobile homes groeit naar 440 stuks. De bungalows worden voor eigen rekening gebouwd en gaan komende zomer al in de verhuur. De uitbreiding gaat wel ten koste van een deel van de camping. Die krimpt naar 550 plaatsen.

Met de bouw van de bungalows sluit Duinrell zich aan bij een trend in de sector. Alle grote attractieparken bouwen hotels of bungalows bij. Ze hopen met hun meerdaagse accommodaties meer bezoekers te trekken, ook van buiten Nederland.

Financiering via vrije kasstroom en lening

Voor de financiering van deze en andere bouwprojecten zegt Duinrell gebruik te maken van de eigen kasstroom en een lening bij ABN Amro. De onderneming beschikt over een vrije kasstroom van enkele miljoenen per jaar. De nettowinst schommelde de afgelopen jaren tussen de €0,5 mln en €2,3 mln op een omzet van €29 mln tot €32 mln. Inclusief catering, die is uitbesteed aan derden, schommelt de omzet rond de €40 mln. De resultaten over boekjaar 2015/16 zijn nog niet gepubliceerd.

Park blijft in handen van familie

Het grootste attractiepark van Nederland is de Efteling in Kaatsheuvel, met 4,7 miljoen bezoekers. Veel attractieparken zijn de afgelopen jaren in buitenlandse handen gevallen. Het gaat dan onder meer om Dolfinarium, Walibi Holland, de Linnaeushof en de attractieparken Slagharen en Hellendoorn.

Dat zal Duinrell niet gebeuren, stelt de familie: het is familiebezit en dat blijft het. De oprichter, Hugo van Zuylen van Nijevelt (87) is nog altijd betrokken bij de onderneming. Roderick (53) en zijn broer Philip (54) werken aan een familiestatuut om afspraken voor de toekomst vast te leggen. Hun kinderen zijn nog te jong om een rol te spelen in de onderneming.

Bron: Financieel Dagblad

Alerts

Stel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.

Alerts