Kantoor Bodegraven

Veelgestelde vragen horecamakelaar

Veelgestelde vragen horeca makelaar

Een horeca makelaar heeft specifieke kennis van de horecabranche. Denk aan exploitatie, vergunningen, seizoensinvloeden en gastbeleving. Die expertise is essentieel voor een succesvolle transactie.

Een horeca makelaar begeleidt bij het kopen, verkopen, huren of verhuren van horecabedrijven. Dit omvat waardering, presentatie, onderhandeling en het regelen van juridische en financiële zaken.

Ja, anoniem verkopen is mogelijk. De makelaar zorgt ervoor dat de verkoop discreet wordt opgepakt, zonder dat de naam of locatie openbaar wordt gemaakt.

Zelf verkopen is mogelijk, maar brengt risico’s met zich mee. Zonder ervaring, netwerk en juridische kennis kan dit leiden tot vertraging, lagere opbrengst of juridische problemen.

Een horeca makelaar kan het best zo vroeg mogelijk worden ingeschakeld. Dit biedt de kans om de strategie goed af te stemmen en zorgt voor een beter eindresultaat.

In de meeste gevallen worden de kosten pas in rekening gebracht na een succesvolle verkoop of verhuur.

De kosten variëren per opdracht. Vaak wordt gewerkt op basis van courtage (een percentage van de verkoopprijs). Soms wordt een vast bedrag afgesproken.

Waar moet ik op letten bij aankopen horecabedrijf

Het kiezen van de juiste locatie is cruciaal voor het succes van een horecabedrijf.

  • Is de locatie aantrekkelijk voor gasten en personeel?
  • Zijn er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar?

De conditie van het pand en de faciliteiten kunnen een grote invloed hebben op de operationele kosten en eerste indruk.

  • Zijn er renovaties of aanpassingen nodig?
  • Is de keuken up-to-date en voldoet deze aan de vereisten?

Het beoordelen van de financiële gezondheid van het bedrijf is essentieel om een weloverwogen aankoopbeslissing te nemen.

  • Wat is de omzet en winst van de afgelopen jaren?
  • Wat is de omzetpotentie
  • Hoe is de winstgevendheid?
  • Hoe verhouden de kosten zich tot de omzet?

Het kennen van de concurrentie helpt bij het inschatten van de marktdynamiek en het potentieel voor succes.

  • Hoeveel vergelijkbare bedrijven zijn er in de buurt?
  • Wat onderscheidt dit bedrijf van de concurrentie?

Het begrijpen van de motivatie achter de verkoop kan helpen om eventuele verborgen problemen te identificeren.

  • Waarom verkoopt de huidige eigenaar het bedrijf?
  • Zijn er verborgen problemen die ik moet weten?

De reputatie van een horecabedrijf kan een significante impact hebben op het aantal gasten en de omzet.

  • Wat zeggen gasten over het bedrijf?
  • Is er eventuele reputatieschade of zijn er problemen uit het verleden?

Zorg ervoor dat alle wettelijke vereisten en papieren in orde zijn om problemen in de toekomst te voorkomen.

  • Zijn alle benodigde vergunningen en licenties aanwezig?
  • Zijn er beperkingen of voorschriften waar ik rekening mee moet houden?

Inzicht in de huidige doelgroep is belangrijk voor het bepalen van marketingstrategieën en groeipotentieel.

  • Wie zijn de huidige gasten?
  • Is er potentieel om nieuwe doelgroepen aan te trekken?

Personeelsbeheer is een belangrijk aspect van het runnen van een horecabedrijf en moet goed worden begrepen bij de overname.

  • Hoeveel medewerkers zijn er in dienst en wat voor contracten zijn er van toepassing?
  • Zijn er bijzondere arbeidsvoorwaarden?

Het is belangrijk om te weten wat er bij de aankoop is inbegrepen om extra kosten voor nieuwe apparatuur te vermijden.

  • Is alle inventaris eigendom?
  • Welke inventaris koop ik?
  • Wat is de staat van de inventaris?
  • Zijn er lease- of bruikleengoederen?

Vragen bij verkopen van mijn horecabedrijf

De waarde van je horecabedrijf wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de financiële prestaties (omzet, winst, cashflow), de locatie, de staat van het pand en de inventaris en de marktpositie. Het is raadzaam om een professionele makelaar in te schakelen die gespecialiseerd is in de horecasector. Die kan een objectieve waardebepaling uitvoeren en rekening houden met de specifieke omstandigheden van jouw bedrijf.

Het vinden van de koper begint met het opstellen van een aantrekkelijke presentatie. Je kunt advertenties plaatsen op gespecialiseerde websites voor horecabedrijven, gebruik maken van sociale media en netwerken binnen de horecasector. Het inschakelen van een horecamakelaar kan zeker waardevol zijn. Een horecamakelaar heeft toegang tot een breed netwerk van potentiële kopers en expertise in het screenen van kandidaten.

Het beste moment om je horecabedrijf te verkopen is wanneer de marktomstandigheden gunstig zijn en je bedrijf financieel gezond is. Het kan ook voordelig zijn om te verkopen tijdens een periode van groei of sterke prestaties, omdat dit aantrekkelijker is voor potentiële kopers. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met persoonlijke omstandigheden en je toekomstplannen. Een marktanalyse door een horecamakelaar kan helpen bij het bepalen van de ideale timing.

Om je bedrijf verkoopklaar te maken, moet je zorgen voor een nette en goed onderhouden bedrijfsomgeving. Verzamel en organiseer alle relevante financiële documenten, zoals jaarrekeningen en contracten. Voer indien nodig kleine renovaties of verbeteringen uit om de aantrekkelijkheid van je bedrijf te vergroten. Transparantie en duidelijke documentatie helpen om vertrouwen op te bouwen bij potentiële kopers.

Bij de verkoop van je horecabedrijf moet je rekening houden met verschillende juridische en fiscale aspecten. Zorg ervoor dat alle contracten en vergunningen up-to-date en voor zover mogelijk overdraagbaar zijn. Raadpleeg je accountant om de fiscale gevolgen van de verkoop te begrijpen, zoals vermogenswinstbelasting.

Begeleiding en expertise van een horeca makelaar

Een horecamakelaar beschikt over een actief netwerk van horecaondernemers, investeerders, starters en exploitanten.

Adhoc horecamakelaars werkt landelijk, met een focus op de Randstad, West- en Midden-Nederland. Door deze combinatie van regionale specialisatie en landelijke dekking is de kans op een goede match groot.

Veel horecamakelaars zijn gespecialiseerd in uiteenlopende horecatypes. Bij Adhoc horecamakelaars werken makelaars die met name ervaring hebben in restaurants, hotels, cafés, snackbars, catering en meer.

Veel horecamakelaars hebben kennis van horecaregels, exploitatievergunningen en bestemmingsplannen. Voor complexe kwesties wordt vaak samengewerkt met juristen of adviseurs.

Ja, dat is een belangrijk onderdeel van het werk. De makelaar begeleidt bij het vaststellen van realistische en juridisch houdbare afspraken.

Dat hangt af van de afspraken in het contract. In sommige gevallen is de makelaar alsnog gerechtigd tot courtage, zeker bij exclusieve bemiddeling. Dit wordt vooraf duidelijk vastgelegd.

Juridisch en financieel advies van een horeca makelaar

Aansprakelijkheid wordt geregeld in het contract. Hierin staat wie waarvoor verantwoordelijk is na overdracht, bijvoorbeeld bij verborgen gebreken of personeelsovername.

Ja, een horeca makelaar begeleidt het gehele traject tot aan het opstellen en controleren van contracten, vaak in samenwerking met juristen of notarissen.

Dat kan, mits er goede afspraken worden gemaakt. De makelaar kan hierin bemiddelen en meedenken over de voorwaarden.

Bij verkoop van de exploitatie gaan medewerkers in principe mee over naar de nieuwe eigenaar. Dit valt onder de regels van ‘overgang van onderneming’.

De fiscale gevolgen verschillen per situatie. Vaak is er sprake van btw-vrijstelling bij verkoop van een onderneming, maar dat hangt af van de constructie. Een goede makelaar schakelt hierbij een fiscalist in.

Back to top

Als eerste op de hoogte van het laatste horeca-aanbod

Plaats zoekopdracht