De gemeente Amsterdam heeft in 2015 maar liefst 167 illegale hotels gesloten. Daarnaast zijn er meer dan 1200 woningen vrijgemaakt van woonfraude vorig jaar. De gemeente trekt in 2016 1 miljoen euro extra uit voor de aanpak van illegale hotels en bewoning. Wethouder Wonen Laurens Ivens: ‘Afgelopen jaar hebben we 167 illegale hotels gesloten, dat […]
Lees meerDEN HAAG – Strandtent de Waterreus op Scheveningen is vanaf zondag 7 februari jaarrond geopend. Daarmee komt een droom uit voor ondernemer Kim Ludovici. Voordat de vergunningen rond waren om het hele jaar open te mogen moest er flink wat tijd overheen, schrijft RTV West. De vorige eigenaar zette de procedure al in gang, maar […]
Lees meerAmsterdam ontpopt zich steeds meer als dé winkelstad van Nederland. De detailhandelsomzet van de kleine en middelgrote bedrijven groeit er zelfs harder dan die van horecabedrijven, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. De omzet van de detailhandel in de hoofdstad groeide vorig jaar met ruim 7 procent. In de horeca (zonder hotels) was […]
Lees meerAls het consumentenvertrouwen stijgt, gaan consumenten meer buiten de deur consumeren. Die wetmatigheid bestaat al decennialang. In 2015 steeg het consumentenvertrouwen, dat vanaf april boven de nul bleef. Dat leidde tot een stijging van de buitenshuisconsumptie met €643 miljoen. De totale foodomzet steeg vorig jaar met €703 miljoen tot €57,3 miljard. Vooral fine dining en […]
Lees meerHet Deense toprestaurant Noma opent een tijdelijk restaurant in het Australië. Noma Australië opent in januari 2016 voor tien weken de deuren in de wijk Barangaroo in Sydney. Dat maakte het restaurant maandag bekend. Het eigen restaurant wordt tijdelijk leeg gemaakt. Het gehele team verhuist voor tien weken richting Australië. “Van vaatwasmachine tot algemeen directeur”, […]
Lees meerSnackketen Febo verlaat het geel in zijn huisstijl. Bij de opening van de 67ste vestiging donderdag maakt de onderneming bekend over te stappen op “verfijnd wit met een rode rand”. De nieuwe vestiging is te vinden in de Amsterdamse PC Hooftstraat. Het is een pop-upautomatiek “waar alle voetbalvrouwen en sterren hun kroketten komen halen om […]
Lees meerAmersfoort krijgt een eigen indoor foodmarket. Amicitia Food Village, een soortgelijk concept als de Foodhallen in Amsterdam, opent op 10 december de deuren. Op het menu staan veelal biologische gerechten van over de hele wereld. Er was veel interesse voor deelname, de reacties waren enthousiast’, vertelt de initiatiefnemer Nursel van Oene. ‘Soms worden geheime familierecepten […]
Lees meerCityHub opent vrijdag in Amsterdam Oud-West een bijzonder hotel voor de generatie Y, die digitaal comfort als hoogste eis stelt. Met app en een eigen mobiel dataplan. Met vijftig futuristische slaapunits, een digital first-lobby én een app die reizigers wegwijs maakt in de stad, haakt CityHub naar eigen zeggen in op de behoeftes van jongeren […]
Lees meerLekker 2016 is zojuist bekendgemaakt. Jonnie en Thérèse Boer zijn met De Librije de nieuwe lijstaanvoerder in de gids Lekker 2016. Inter Scaldes van Jannis en Claudia Brevet, de laatste twee jaar op nummer 1, staat nu op twee. De derde positie op de ranglijst wordt ingenomen door De Leest van Jacob-Jan Boerma. Boerma stond […]
Lees meerDe Nederlandse Spoorwegen zouden zich niet bezig moeten houden met horeca. Dit valt buiten de taken van het spoorbedrijf. Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vandaag in gesprek met NRC Handelsblad. Dijsselbloem laat weten in gesprek te zijn met NS over het afstoten van grote activiteiten van het spoorbedrijf. Voor het einde van dit […]
Lees meerDe befaamde New Yorkse horecaondernemer Danny Meyer wil af van het geven van fooien door klanten. Zijn belangrijkste argument is dat de extra’s voor de bediening de rest van het personeel, zoals de koks, niet bereiken. Dit wordt namelijk verboden door de Amerikaanse wet. Daardoor zijn de inkomensverschillen tussen bedienend en keukenpersoneel te groot geworden […]
Lees meerDe toeristische sector in havenstad Rotterdam zit in de lift. Het aantal overnachtingen in hotels is in de eerste helft van dit jaar met 13,8 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, dat volgens de stichting Rotterdam Partners al gold als een “succesjaar”. Uit cijfers die de stichting dinsdag bekendmaakte blijkt dat de […]
Lees meerAlle onderdelen van de horeca & recreatie groeien dit jaar én volgend jaar met 2,5 procent. Dit zegt de Rabobank in haar sectorprognose die op dinsdag 13 oktober naar buiten is gebracht. Volgens de bank zit de groei in hogere consumentenbestedingen, een toenemende vraag van zakelijke gasten en meer inkomend toerisme. ‘De Horeca & Recreatie […]
Lees meerHet Italiaanse lunchcafé Scaccomatto heeft een overeenkomst gesloten met a.s.r. vastgoed ontwikkeling voor de huur van circa 115 m² aan het Gouweplein 3 in het Winkelcentrum Gouweplein te Waddinxveen. Naar verwachting opent de lunchroom begin november haar deuren. De lunchroom is qua eten en sfeer geschoeid op Italiaanse leest. Bewoners en bezoekers van het winkelcentrum […]
Lees meerThe Jane, het restaurant van Sergio Herman dat zich bevindt in Antwerpen, is tijdens de Restaurant and Bar Design Awards in Londen uitgeroepen tot mooiste restaurant ter wereld. De Nederlandse topkok laat op Instagram weten heel blij te zijn. Hij ging naar huis met drie awards. “Fantastisch nieuws”, aldus Sergio. The Jane werd verkozen tot […]
Lees meerDe Hallen in Amsterdam is de winnaar van de WPM Groep/Vastgoedmarkt StiB Award 2015. Dat is op 28 september bekendgemaakt in Rotterdam. Na de bezoeken van de jury aan de vijf genomineerden ‘werd het al snel duidelijk dat er sprake was van een nek-aan-nek race tussen twee potentiële winnaars, de Markthal in Rotterdam en De […]
Lees meerDeze zomer boekten bijna zeventien miljoen mensen via Airbnb een overnachting. Een record in de acht jaar dat het bedrijf bestaat. Dat meldt Airbnb in haar zomerrapport. In de zomer van 2010 was het aantal overnachtingen nog maar 47.000. Dat cijfer is in vijf jaar met meer dan 350 vermenigvuldigd tot 17 miljoen. De populairste nacht […]
Lees meerDe Jamie Oliver-koorts stijgt in Rotterdam. Zo’n drie weken voor de opening van restaurant Jamie’s Italian in de Markthal is het een drukte van belang voor de deur van het nu al veelbesproken etablissement, waar dozen met keukengerei, pallets met serveerplanken en meubels staan opgestapeld. “We hebben er zin in en kunnen haast niet wachten […]
Lees meerDe Unie is sinds jaar en dag een bekend horecabedrijf en is gelegen op een goede zichtlocatie in Waddinxveen. Hier kan men terecht voor een kopje koffie met gebak, een lekkere lunch (ook op het terras) een uitgebreid diner of een sfeervolle feestavond. De zalen worden veelvuldig en door een gevarieerd publiek gebruikt. Het hotel […]
Lees meerEen overnachting in een Nederlandse hotelkamer kostte in het eerste halfjaar van 2015 gemiddeld €131 en is daarmee 6% duurder dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een jaarlijkse hotelprijsvergelijking van Hotels.com. Zoals altijd zijn Amsterdamse hotelkamers het duurst. In de hoofdstad kost een kamer inclusief belasting en toeslagen gemiddeld €154 per nacht, een stijging […]
Lees meerDe omzet van hotels, restaurants, snackbars en cafés steeg in het tweede kwartaal van 2015 met twee procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is de sterkste stijging sinds medio 2010 volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal consumpties en overnachtingen in de horeca steeg met 1,6 procent. Hotels […]
Lees meerEen aantal Amerikaanse fastfoodketens heeft plannen om in Nederland restaurants te openen. Dat meldt Nieuwe Revu. Het weekblad zocht contact met zeventien bekende fastfoodmerken die nog niet in Nederland zitten. Onder andere Dairy Queen vertelde uit te willen breiden in Nederland. “Binnen nu en vijf jaar komen we naar Nederland. Jullie staan al lange tijd […]
Lees meerLa Place opent in Alphen aan den Rijn een nieuwe zelfbedieningsrestaurant, een wijnbar, pizzeria, bakkerij en een kookwinkel. La Place wordt de nieuwe hoofdgebruiker van het Nutsgebouw in Alphen. ‘We gaan een stapje verder,’ zegt topman Bart van den Nieuwenhof. La Place onderzoekt nog de mogelijkheden om op de eerste etage vergaderruimtes te openen en […]
Lees meerHet plan omvat verschillende onderdelen, waaronder het centraliseren van alle voorzieningen binnen het WTC, het toevoegen van nieuwe voorzieningen zoals een AH-to-Go, een trendy bar/restaurant ‘Mondano’ van Vermaat, een vernieuwde sportvoorziening van Njoy met wellness, grote NH-conferencezalen, een facility point en een gebedsruimte. Met deze vernieuwingen wil WTC The Hague haar serviceniveau verhogen en zich […]
Lees meerZANDVOORT – Strandtenthouders zijn blij met het lekkere weer van de laatste dagen. Hierdoor is het bij de vele paviljoens langs de Nederlandse kust aardig druk. De vereniging van strandtentexploitanten NVSN spreekt vooralsnog van een goed seizoen. “De temperatuur is goed. De zon is er regelmatig. Alleen het waait soms erg hard. Maar daar zijn […]
Lees meerDe Nederlandse economie groeit volgend jaar iets harder dan eerder werd verwacht. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn nieuwe ramingen, die dinsdag werden gepubliceerd. Het CPB verwacht een economische groei van 2,4 procent in 2016 na een vooruitgang met 2 procent dit jaar. In juni rekende het planbureau nog op een plus van […]
Lees meerDe horeca laat in vergelijking met andere sectoren in Nederland de laagste volumeontwikkeling zien. Met een nulgroei is er sprake van stabilisatie. Het aantal hotelkamers in Amsterdam neemt fors toe, de omzet van cafés blijft structureel achter. De bouw is dit jaar de snelst groeiende sector in Nederland. De groei van 5% wordt vooral gestuwd […]
Lees meerDe buurman, Rozee B.V. is o.a. bekend van Cloos en Millers aan het Plein. Rozee B.V. is een samenwerking tussen Mocee en Ropeni. Beide partijen beschikken over talloze horecabedrijven aan het Plein in Den Haag. Verhuurder van de horecabedrijfsruimte aan Plein 11 is Vastned. Adhoc horecamakelaars bemiddelde succesvol namens verkoper U.M.H. Group uit Amsterdam.
Lees meerDe verruimde termijn van 36 maanden bij doorverkoop van een huis, kantoor of ander vastgoed is sinds januari 2015 weer teruggebracht naar 6 maanden. De oude regeling is echter nog wel van belang. Als er een huis, kantoor of ander vastgoed is aangekocht in de periode van 1 september 2012 t/m 31 december 2014, dan […]
Lees meerIn een kwart van de cafés in België wordt ondanks het in 2011 ingevoerde algehele rookverbod nog steeds gerookt. De overheid heeft er nu genoeg van en kondigt keiharde maatregelen aan. “Ondanks alle campagnes blijft een kwart van de ondernemers de regels hardleers aan hun laars lappen”, aldus een woordvoerder van de Federale Dienst voor […]
Lees meerBij verkoop, verhuur en/of oplevering van een gebouw, woon- of bedrijfsruimte, moet volgens het Besluit energieprestatie een energielabel ter beschikking gesteld worden. Op dit moment kan de overheid (meer specifiek: de ‘Inspectie Leefomgeving en Transport’) nog geen bestuurlijke boete opleggen bij het niet naleven van de energielabelplicht. Het opleggen van een last onder dwangsom is […]
Lees meerVIANEN (AFN) – Fletcher Hotels groeit met de overnames per 1 juli van Hampshire Hotel Jan van Scorel en Mercure Hotel Utrecht Nieuwegein uit tot de grootste hotelketen van Nederland. De keten zag haar aantal hotels in zeventien jaar groeien van 1 naar 67, meldde Fletcher Hotels maandag. Met de twee overnames passeert Fletchers Hotels […]
Lees meerEet- en horecatrefpunt Word of Food in Amsterdam Zuidoost opent begin juli de deuren voor het publiek. In de voormalige parkeergarage Develstein gaan 25 koks met diverse achtergronden hun eigen toko runnen. Aanvankelijk was de geplande openingsdatum 29 mei, maar dat bleek niet haalbaar. Maar nu is het bijna zo ver. In samenwerking met Stadsdeel […]
Lees meerElf van de veertien speelautomatenhallen van het Amersfoortse Krijco komen in handen van branchegenoot JVH Gaming, eigendom van private-equityhuis Waterland. Dit meldt website Meneer Casino. Een overnamesom is niet bekend gemaakt. In de branche was al langer bekend dat de gokhallen van Krijco te koop stonden. Volgens het laatst gedeponeerde jaarverslag bedroeg de omzet over […]
Lees meerNIEUWVEEN – De foodretail en -service ondervinden bij hun innovatie hinder van de achterblijvende regelgeving. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van advocatenkantoor Lexence en Bureau Stedelijke Planning. Verschillende sectoren vervagen in toenemende mate en supermarkten halen een steeds groter deel van de omzet uit deze nieuwe grensvervagende markten. Dat vraagt om flexibele regels rondom […]
Lees meerTijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 11 juni is de motie van de VVD Den Haag om meer horeca in winkelstraten toe te staan met brede steun aangenomen. Momenteel geldt de regel dat er in een winkelstraat slechts twintig procent van de panden uit horeca mag bestaan. De VVD Den Haag vindt het vreemd dat er […]
Lees meerIn het eerste kwartaal van 2015 is de omzet van de horeca met 3,9 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die dinsdag 8 juni bekend zijn gemaakt. Dit is het 7e kwartaal op rij met groei en 2015 begint hiermee positief voor de horeca. […]
Lees meerBierbrouwers en horecaondernemers hebben samen een lijst opgesteld om onderlinge contracten transparanter te maken. Dat blijkt maandag uit een brief van minister Henk Kamp van Economische Zaken. De afspraken zijn het resultaat van gesprekken tussen branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en bierbrouwers bij het ministerie van Economische Zaken. Aanleiding was ontevredenheid over hoe afhankelijk horecaondernemers […]
Lees meerDe groei van de Nederlandse economie versnelt in 2015 met ruim een procentpunt naar 2 procent, tegenover 0,9 procent in 2014. In 2016 zal het bruto binnenlands product (bbp) met 1,8 procent toenemen, om in 2017 verder aan te trekken naar 2,2 procent, het hoogste groeicijfer in tien jaar. Die verwachtingen maakt De Nederlandsche Bank […]
Lees meerAttractiepark Speelstad Oranje sluit in oktober, na het zomerseizoen, definitief zijn deuren. De 25 personeelsleden zijn vrijdag ingelicht over de sluiting, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Het attractiepark in het Drentse dorp Oranje heeft al langer last van teruglopende bezoekersaantallen. Vorig jaar moest eigenaar Van der Most om die reden al tientallen werknemers […]
Lees meerDe vijf franchisenemers van Talamini ijssallons verkeren in onzekerheid over hun voortbestaan sinds de zelfmoord van eigenaar Riccardo Talamini. De franchisenemers hebben namelijk een brief ontvangen waarin staat dat per 1 augustus de naam Talamini van de gevels moet. De brief is afkomstig van de Ital Group, de vereniging van Italiaanse ijsmakers in Nederland. Volgens […]
Lees meerBudgethotelketen Easyhotel gaat uitbreiden in de Benelux. Tot 2017 moeten er minimaal zeven nieuwe hotels komen in het centra van grote steden. Dat meldt de keten maandag 1 juni. Danzep Hotels, de Nederlandse franchise-houder van Easyhotel, opende eerder Easyhotels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Met een investering van 25 miljoen euro hoopt het bedrijf […]
Lees meerOp 1 maart 2015 is de Opiumwet gewijzigd. Vanaf die datum treden het Openbaar Ministerie, de politie, FIOD, Belastingdienst, gemeenten, provincies en het Rijk gezamenlijk op tegen facilitators van illegale hennepteelt. De wijziging van de Opiumwet heeft daarmee ook gevolgen voor verhuurders. Een verhuurder dient namelijk te voldoen aan zijn zorgplicht. Zo wil de overheid […]
Lees meerDe Rijksdienst voor Ondernemend Nederland erkent in een brief aan woningeigenaren ‘tekort te schieten in de dienstverlening’ rond het energielabel. Het blijft onduidelijk of en wanneer problemen worden verholpen. Sinds de invoering van het energielabel nieuwe stijl per 1 januari jl. regent het klachten over de webapplicatie waarmee woningeigenaren hun voorlopige energielabel ‘definitief’ kunnen maken. […]
Lees meerHorecaondernemer Sico de Moel (44) heeft grootse plannen tijdens Sail in augustus: hij wil een restaurant met 400 zitplaatsen bouwen op de Jan Schaeferbrug. ‘De eerste reserveringen zijn al binnen.’ De vergunning voor het restaurant is afgelopen vrijdag aangevraagd. Het is dus nog wachten op groen licht van de gemeente, maar De Moel heeft er […]
Lees meerDe online omzet van de detailhandel is in het eerste kwartaal van 2015 harder gegroeid dan de totale omzet van de detailhandelssector. Vooral de omzet van de winkels waarvan de online verkopen een nevenactiviteit zijn naast de ‘fysieke’ verkoop groeit snel. Dat maakt het CBS vandaag bekend. In het eerste kwartaal van 2015 is de […]
Lees meerMaak maar een plan en doe een bod op een pand dat het Rijk niet meer nodig heeft, nog voordat het officieel te koop staat. Als het bod reëel is en niemand biedt hoger, kan de lege kazerne, gevangenis of kantoortoren van jou zijn. Zo’n ‘marktinitiatief’ is één van de nieuwe instrumenten die het Rijksvastgoedbedrijf […]
Lees meerHet is een trend die – zoals zo vaak – overwaait vanuit de VS. Daar liet de fast casual sector vier jaar geleden een forse groei zien, waar middensegment formules het moeilijk hadden. Precies die beweging ziet Food Service Instituut Nederland (FSIN) nu hier. Tijdens de bekendmaking van de Misset Horeca Top 100 ging Inga […]
Lees meerAmsterdam timmert steeds meer aan de weg als congresstad. Vorig jaar hadden in de hoofdstad 820 congressen plaats, 71 meer dan het jaar ervoor. Dat maakte Amsterdam Marketing donderdag bekend. Congresbezoekers zijn van groot economisch belang voor de stad, aangezien ze gemiddeld tijdens hun verblijf 350 euro per dag uitgeven. Dat is bijna 50 procent […]
Lees meerNederlandse hotels schudden de crisis van zich af. De bezettingsgraad is vorig jaar gestegen en de gemiddelde kamerprijs is hoger uitgekomen. Dit blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Horwath HTL. Hotels zagen de bezettingsgraad oplopen van 67,5% in 2013 tot 69% vorig jaar. Dat betekent dat de capaciteitsbenutting voor het eerst boven het niveau van […]
Lees meerDe opbrengsten van vastgoedfonds Unibail Rodamco zijn in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 6.3% tot €492,3 mln. Unibail Rodamco is gespecialiseerd in grote Europese winkelcentra. De omzetgroei in het eerste kwartaal was echter grotendeels te danken aan andere activiteiten waaronder de stijgende huurinkomsten van conferentiecentra en hotels. Dat maakte het bedrijf bekend […]
Lees meerShabu Shabu Rotterdam-Zuid gaat verhuizen naar Cor Kieboomplein 90. Dit is onder de Veranda garage, 200 meter vanaf de huidige locatie. Naar verwachting gaat de nieuwe locatie op vrijdag 22 mei open. Van maandag 18 tot en met donderdag 21 mei is de vestiging gesloten vanwege de verhuizing. U kunt op deze dagen reserveren bij […]
Lees meerCalorieën hoeven niet vermeld te worden op de etiketten van wijnen. Dat is het oordeel van Europese wijnboeren. Ze komen in actie tegen een voornemen van het Europees Parlement, zo meldt het AD. Het Europees Parlement gaat binnenkort stemmen over het voorstel om de calorieën op de etiket te vermelden. Wijnboeren in heel Europa vinden […]
Lees meerHet leven neemt soms rare wendingen. Twee jaar geleden was de één nog opvoedkundig gezinsbegeleider en de ander online marketeer. In augustus vorig jaar beginnen Roderick Heijning (27) en Siem van Bruggen (28) hun Frietwinkel in Utrecht. En dan komt de eerste plaats in de AD Friettest 2015 wel heel snel. Maar niet toevallig. ,,Dit […]
Lees meerInvesteerders hebben tegen de $ 1,5 miljard over voor het Canadese circusbedrijf Cirque du Soleil. Volgens Amerikaanse en Canadese media staat huidig eigenaar, Guy Laliberté op het punt 80% van de aandelen te verkopen aan een consortium met onder andere private equityhuis TPG en een Chinese partij. Laliberté, ooit straatartiest, zou 10% houden en 10% […]
Lees meerNS stopt per 1 december met de franchise-exploitatie van de 17 Burger King-restaurants op zijn stations, meldt De Financiële Telegraaf. NS had sinds 15 jaar een franchiselicentie van Burger King. NS gaat een nieuwe aanbesteding doen onder aanbieders van fastfood. “Of Burger King op stations blijft of dat een andere partij een vergelijkbaar assortiment gaat […]
Lees meerAmsterdam Centrum heeft bekend gemaakt op welke wijze zij de komende periode de horeca zal handhaven. Letterlijk worden de prioriteiten als volgt verwoord: A. We registreren klachten en handelen deze af volgens de juiste procedure. B. We voeren controles uit bij horecaondernemingen. Zie ook de gebiedsjaarplannen. C. We intensiveren en verbeteren het toezicht in de […]
Lees meerHet aantal faillissementen is in het eerste kwartaal van 2015 met 19 procent gedaald. Er gingen vooral minder zzp’ers onderuit. In de horeca daalde het aantal faillissementen met ruim een derde. In totaal gingen in de periode januari tot en met maart 2179 bedrijven en instellingen bankroet tegen 2701 in de overeenkomstige periode vorig jaar. […]
Lees meerEen hightechtrailer waarmee je op iedere gewenste locatie snel een evenementenlocatie kan creëren, dat is het unieke object dat Adhoc horecamakelaars aanbiedt. De truck, voorheen in het bezit van Illy, is voorzien van alle luxe en comfort, van stijlvol designmeubilair tot de nieuwste technologie op het gebied van licht en geluid. Via de laadklep wordt […]
Lees meerDe Nederlandse Raad Winkelcentra (NRW) en de 32 grootste gemeenten in ons land verzameld in de G32 zijn toegetreden tot het bestuur van het Platform de Nieuwe Winkelstraat. Dit platform is het centrale kennis- en netwerkcentrum voor de versterking van Nederlandse winkelstraten. Eind vorig jaar werd het opgericht door INretail en andere retailbranches, het Platform […]
Lees meerIn de weken voorafgaand aan Koningsdag, maandag 27 april, stijgt de vraag naar hotelovernachtingen in Dordrecht gigantisch. In de stad die Koning Willem-Alexander dit jaar op Koningsdag met zijn familie bezoekt, is er liefst 204 procent meer vraag naar kamers ten opzichte van vorig jaar. Op Koningsdag staat dit jaar Dordrecht. De Koninklijke Familie bezoekt […]
Lees meerDe Nederlandse economie groeit in 2015 en 2016 met 1,75 procent per jaar. Als verdere internationale onrust uitblijft en het vertrouwen herstelt, kan de groei zelfs hoger uitvallen. Dat schrijven economen van de Rabobank in een vandaag verschenen rapport. De export, private investeringen en particuliere consumptie nemen allemaal toe, voorspellen zij. ‘In 2015 en 2016 […]
Lees meerHotels, bungalowparken, campings en andere accommodaties in Nederland hebben vorig jaar aanzienlijk meer gasten ontvangen dan het jaar ervoor. Er kwamen vooral meer buitenlanders. Iets meer dan de helft van hen kwam uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of België. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt. In totaal verbleven er vorig […]
Lees meerAmsterdam Royal Delft Group heeft in 2014 een fors hogere nettowinst geboekt, dankzij een toenemende populariteit onder toeristen en groei in China. De omzet steeg in 2014 met 7% naar €24,5 mln, onder meer dankzij betere prestaties van de bedrijfsonderdelen Royal Delft en BK Cookware. Het brutobedrijfsresultaat (ebitda) steeg van €1,4 mln naar €1,6 mln. […]
Lees meerMinister Kamp van Economische Zaken stuurt vandaag de zogenaamde Retailagenda naar de Tweede Kamer. In deze agenda staan afspraken tussen marktpartijen en overheden om winkelgebieden aantrekkelijker te maken. Eén van de concrete afspraken is meer ruimte voor winkels om horeca ‘erbij te doen’. Koninklijke Horeca Nederland vindt dit geen goede zaak: ‘hiermee wordt het retailprobleem […]
Lees meerSushi-keten Shabu Shabu heeft op 1 maart 2015 de deuren geopend van haar flagshiprestaurant in het monumentale gebouw The Bank op het Rembrandtplein in Amsterdam. Hiermee schaart de populaire keten zich naast internationale formules als Vapiano en Starbucks, die samen met onder meer biologische supermarkt Marqt gevestigd zijn in dit gebouw. Het restaurant bestaat uit […]
Lees meerDe buitenruimte van Scheveningen Bad krijgt een investering van € 20 mln in de komende collegeperiode. De badplaats moet aantrekkelijker worden voor bewoners en bezoekers. Onder de noemer ‘De Kust Gezond’ worden de noordelijke boulevard, de strandopgangen en belangrijke straten opgeknapt. Ook krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte. Het geheel moet uitnodigend en gastvrij zijn […]
Lees meerDe oehoe die Purmerend al geruime tijd bezighoudt, wordt steeds populairder. Bakker Harry de Groot maakte speciale oehoe-gebakjes. Café Barista heeft sinds kort ‘capoehoecciono’ op de kaart staan. De aanleiding voor deze gekte is een agressieve oehoe. Hij heeft al verscheidene slachtoffers gemaakt. Vooral patiënten van De Prinsenstichting, een zorghuis voor verstandelijk gehandicapten. Oehoe […]
Lees meerDe Nederlandse horeca heeft vorig jaar het beste jaar beleefd sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008. Over heel 2014 lag de omzet van de horeca 5,6 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee werd een recordgroei in de boeken gezet, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag […]
Lees meerDe hamburger begint pas net te leven in Nederland, denkt medeoprichter van Firma Pickles Burgers & Wine Joris Visser. Restaurants die gefocust zijn op één gerecht of product zullen de komende jaren volgens hem blijven groeien. De overal opduikende hamburgerrestaurants en –formules, zoals Ellis Gourmet Burger met zijn tweede in Amsterdam, de Burger Club in […]
Lees meerWagamama, het Japanse noodlesrestaurant, heeft in 2,5 uur tijd via crowdfundingsplatform Collin € 177.500 opgehaald voor een nieuw te openen vestiging in Amsterdam. Dat bedrag werd opgebracht door 67 particulieren, die hun geld 48 maanden uitlenen tegen 6,5% rente. In totaal haalde de Nederlandse franchisenemer Arjen Schrama €225.000 op, zijn eigen netwerk investeert €47.500. Het […]
Lees meerHotels besteden te veel aandacht aan internetboekingen, terwijl deze vaak maar een klein deel van de omzet leveren. Dat blijkt uit een revenue-managementscan onder onafhankelijke hotels uitgevoerd door Jean-Pierre van der Rest en Kirsten Lang, experts op het gebied van revenue management. ‘Hotels zijn erg bezig met de prijs. Per dag worden prijzen aangepast op […]
Lees meerLobster and Burger Bar – Utrechtsestraat 11 Amsterdam www.hummbar.com
Lees meerMinister Ronald Plasterk ziet af van het eerder geopperde plan om de drankscheiding tussen horeca en retail op te heffen. Het zou aanvankelijk gaan om een pilot in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Plasterk heeft het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP per brief laten weten dat hij afziet van een […]
Lees meerDe eigenaren van de Scheveningse Pier en de gemeente Den Haag willen afspraken maken om het markante bouwwerk aan de kust nieuw leven in te blazen. De nieuwe eigenaren, Kondor Wessels en Danzep, willen op de Pier ruimte bieden voor horeca, winkels, evenementen, kunst en cultuur. Dé publiekstrekker wordt een reuzenrad, waar je aan boord […]
Lees meerOdeon heeft een nieuwe eigenaar. De Amsterdam Village Company van Paul Hermanides heeft het voormalige club-restaurant voor €3,3 miljoen verkocht aan Nedstede, eigenaar van onder meer club Panama en het College Hotel. Odeon krijgt een nieuwe, verrassende invulling. Dat zegt eigenaar en miljonair Michael van de Kuit in Het Parool. ‘Maar het wordt hartstikke leuk. […]
Lees meerMinister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil het onderscheid tussen een winkel en een café of restaurant opheffen. Hij heeft een voorstel ingediend om in de vier grote steden bij wijze van proef af te wijken van de huidige Drank- en Horecawet. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben aangegeven vooral af te willen van […]
Lees meerRedelijk krankzinnig, opvallend en het gekste gebouw ooit. Zo omschrijven architectuurblogs het ontwerp van een architectenbureau uit Amsterdam voor een luxe hotel in China. NL Architects wil het hotel de vorm van een amethist geven, een paarse edelsteen. Over de hele wereld geloven mensen dat deze steen helende krachten heeft. Eiland “Aan een amethist worden […]
Lees meerHet arbeidsrecht gaat flink veranderen de komende jaren. Onder meer door de nieuwe wet Werk en Zekerheid, op het gebied van ontslag en flexibel personeel. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? De wet Werk en Zekerheid is bedoeld om het ontslagrecht sneller en goedkoper te maken, de rechtspositie van flexwerkers te versterken en meer mensen uit […]
Lees meerDirecteur Peer Swinkels van Bavaria stelt dat de hoge accijnzen in Nederland inmiddels tot grootschalige illegale bierimport leiden. Consumenten worden volgens hem steeds vaker misleid. “Je denkt in het café bier te drinken van het merk dat je op de tapkraan vermeld ziet staan, maar in werkelijkheid drink je in steeds meer gevallen bier waarvan […]
Lees meerDe film over sterrenchef Sergio Herman, Fucking Perfect, zal vanaf 19 maart in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. De documentaire volgt Sergio Herman in de periode van maart 2013 tot en met de zomer van 2014. Het verhaal laat een portret zien van een chef-kok, vader en man die streeft naar perfectie en een […]
Lees meerBij de verkoop, verhuur of oplevering van een gebouw, woon- of bedrijfsruimte, moet volgens het Besluit energieprestatie een energielabel beschikbaar gesteld worden. De Nederlandse overheid communiceert dit in een brede media campagne. Hier wordt geschermd met een mogelijke boete bij onder andere het niet beschikbaar stellen van een energielabel. Deze boete is echter wettelijk nog […]
Lees meerVan der Valk gaat in heel Nederland winkels voor verse voedingsmiddelen openen, zo meldt De Telegraaf. De eerst Valk Versmarkt werd vorige week al geopend in Voorschoten en dit jaar moeten er meer vestigingen openen bij de hotels in Zwolle en Akersloot. Daarna is de rest van Nederland aan de beurt. Prijzenoorlog Van der Valk […]
Lees meerVorige week is de nieuwe branchevereniging voor de sauna- en wellnessbranche opgericht, onder de naam De Vereniging van Nederlandse Sauna en Wellness bedrijven (VNSWB). De nieuwe vereniging zal de belangen behartigen van alle bedrijven in deze branche. De VNSWB gaat zich onder andere inzetten voor werkbare wet- en regelgeving, adequate opleidingen en imagoversterking, zoals de […]
Lees meerAmsterdam houdt vast aan het beleid om verdere groei van het aantal hotelkamers te faciliteren. De voorschriften zijn aangepast zodat het voor hotels makkelijker wordt zich te vestigen. De komende jaren wordt een groei van 3 procent per jaar voorzien van het aantal kamers. Dit schrijft Het Parool op basis van een interview met hotelloods […]
Lees meerHet aantal foodies in onze omliggende landen België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië wordt door het NBTC geschat tussen de 200.000 en 400.000. Het NBTC probeert de buitenlandse foodies naar Nederland te halen om ze de betere restaurants van ons land te laten bezoeken. Het NBTC is hiervoor de campagne ‘De Smaak van Holland’ gestart. In […]
Lees meerOp 1 november 2014 zijn de mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen verruimd. Onder andere zijn de mogelijkheden om een aanbouw of bijgebouw te bouwen verruimd. Tegenwoordig mag op een afstand van niet meer dan 4 meter (voorheen 2,5 meter) van het oorspronkelijk hoofdgebouw een bijbehorend bouwwerk of een uitbouw daarvan worden gerealiseerd met een hoogte […]
Lees meerIn Bennebroek is eind 2014 bistro Bon Vivant geopend in het pand waar voorheen restaurant Les Jumeaux zat. Les Jumeaux ging eind 2012 failliet. Estida tekende voor het interieur van de zaak van Hennie en Helga van Ommen. Dit echtpaar keerde na 16 jaar Frankrijk terug naar Nederland. Uitgangspunt was, na het vinden van een […]
Lees meerBron: Rabobank Cijfers & Trends BrancheBarometer De tweede week van januari staat traditioneel in het teken van de Horecava, de grootste horecabeurs van ons land en de kick-off van een nieuw horecaseizoen. Een ideaal moment voor een vooruitblik op 2015. Ondanks de economische groei wordt een neutraal sentiment voorspeld, mede door de toenemende concurrentie. Perspectief […]
Lees meerAMSTERDAM (Dow Jones)–De ruim 44.000 horecavestigingen zetten in 2014 in totaal 13,8 miljard euro om, meldt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maandag bij de opening van vakbeurs Horecava in de Amsterdamse RAI. De ruim 44.000 horecavestigingen realiseerden daarmee een omzetgroei van 4,6% ten opzichte van 2013. De groei is te danken aan een volumegroei van […]
Lees meerPlof! Twee keer viel er al een forse boete op de deurmat van kroegbaas Frank van de Nieuwenhof, omdat lokjongeren zonder id-kaart een biertje bestelden in zijn café in Eindhoven. De kroegbaas vindt de controles en de boetes veel te streng: “Er kan altijd iemand doorheen glippen.” En dat maakte hij op een ludieke manier duidelijk in het […]
Lees meerDe meeste horecabedrijven dienen voor de exploitatie te beschikken over een drank- en horecavergunning en een exploitatievergunning. Als deze vergunningen worden aangevraagd heeft de burgemeester een relatief lange periode om op deze aanvraag te beslissen. In de tussentijd bestaat vaak bij horecaondernemers de behoefte om toch al te gaan exploiteren. Wat is er mogelijk?
Lees meerWij sloten het jaar 2014 af met de overdracht van 2 toplocaties in Amsterdam centrum. Binnenkort informeren wij u hier graag verder over. Dit en meer interessant horecanieuws plaatsen wij geregeld op onze website.
Lees meerDe gemeente Arnhem heeft het voormalig restaurant Humphrey’s aan de Rijnkade 150 aangehuurd. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten hier het Informatiecentrum Slag om Arnhem te vestigen. Hiermee wordt een belangrijke fysieke schakel aan de Liberation Route toegevoegd. De exploitatie en inrichting van het informatiecentrum zal worden verzorgd door het Airborne Museum. Bron: […]
Lees meerHet betreft nieuw gebouwd onroerend goed. Langjarig verhuurd aan goede horecapartijen/ketens. Huurstroom circa € 250.000,– per jaar. De vraagprijs bedraagt 12 x jaarhuur. Meer informatie: Henk Sluiter
Lees meerDe vraag naar horecamedewerkers en projectmanagers is in 2014 het hardst gestegen. Dat meldt Monsterboard dinsdag op basis van een onderzoek naar de vacatures die het afgelopen jaar op de vacaturesite geplaatst zijn. Het vacatureaanbod stijgt met 30 procent en er is in geen enkele beroepscategorie een afname van het aantal vacatures te zien. De […]
Lees meerNS Stations en horecaexploitant HMSHost International hebben donderdag een 10-jarige overeenkomst getekend voor de ontwikkeling en exploitatie van drie horecazaken op Utrecht Centraal. HMSHost, die ook horecazaken op luchthaven Schiphol exploiteert, gaat voor het eerst horeca ontwikkelen op een treinstation in Nederland. Medio oktober 2015 openen op station Utrecht Centraal de drie horecaconcepten waar zowel […]
Lees meerDe introductie van de wet Werk en Zekerheid heeft flinke gevolgen voor het arbeidsrecht, zeker in de horeca. Meester Advocaten krijgt hier veel vragen over, evenals over de veelgebruikte horeca-cao van KHN, die per 1 april 2014 afliep en nadien niet is verlengd of vernieuwd. Met deze factsheet praten wij u kort bij over de […]
Lees meerAllergenen zijn stoffen in voeding die een allergische reactie kunnen veroorzaken indien sprake is van een voedselallergie. Uit verschillende publicaties blijkt dat ten minste 2% van de bevolking overgevoelig is voor bepaalde levensmiddelen of bestanddelen van levensmiddelen. Symptomen van overgevoeligheidsreacties kunnen verschillend zijn: van milde diarree tot overlijden. De bekendste overgevoeligheidsreacties vloeien voort uit pinda’s, […]
Lees meerStel uw persoonlijke alert in. Wanneer er objecten worden geplaatst die met uw ingestelde alerts matchen, ontvangt u automatisch een e-mailnotificatie.
Alerts